ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Σωματοφύλακας του Ολάντ πυροβόλησε μέσα στο Μέγαρο των Ηλυσίων!

Γαλλία: Σωματοφύλακας του Ολάντ πυροβόλησε μέσα στο Μέγαρο των Ηλυσίων!

Nέα ερωτήματα εγείρονται σχετικά με την προσωπική ασφάλεια του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, καθώς η εφημερίδα Le Monde αποκάλυψε ένα περιστατικό κατά το οποίο ένας σωματοφύλακας πυροβόλησε κατά λάθος εντός του Μεγάρου των Ηλυσίων!

Ανησυχίες για την ασφάλεια του Γάλλου προέδρου διατυπώνονται από το 2014, όταν διέρρευσαν φωτογραφίες του Φρανσουά Ολάντ στις οποίες εικονιζόταν να επεμβαίνει σε ένα σκούτερ και να επισκέπτεται τη φερόμενη τότε ως ερωμένη του, ηθοποιό Ζιλί Γκαγέ.

Η Le Monde έγραψε ότι την 10η Απριλίου, από ένα μέλος της επίλεκτης ομάδας που είναι επιφορτισμένη με την ασφάλεια του αρχηγού του Γαλλικού κράτους, της Μονάδας Ασφαλείας της Προεδρίας της Δημοκρατίας (GSPR), γλίστρησε και έπεσε κατά λάθος το όπλο του, με αποτέλεσμα εκείνο να εκπυρσοκροτήσει μία φορά, κοντά σε μία τουαλέτα του ισογείου στο προεδρικό μέγαρο.

Ο Ολάντ δεν βρισκόταν πάντως εκείνη τη στιγμή εντός του κτιρίου, ενώ η σφαίρα εξοστρακίστηκε και κατέληξε σε έναν τοίχο.

Η εφημερίδα ωστόσο επικαλέστηκε πηγές εντός της GSPR – το προσωπικό της οποίας συρρικνώθηκε έπειτα από απόφαση του Ολάντ από 93 στελέχη σε λιγότερα από 60 – που υποστηρίζουν ότι το εν λόγω επεισόδιο είναι χαρακτηριστικό των ελλείψεων και κενών στην ασφάλεια του προέδρου.

Την ίδια ώρα, πηγή από το προεδρικό μέγαρο επισήμανε ότι κάποιοι εκ των σωματοφυλάκων του δεν έχουν καν υποβληθεί στους προβλεπόμενους ιατρικούς ελέγχους, αλλά και ότι η βασική εκπαίδευση στον τομέα της ασφάλειας έχει παραβλεφθεί.

Μια άλλη πηγή ανέφερε ότι η απόφαση του Φρανσουά Ολάντ την 7η Ιανουαρίου να επισκεφθεί τα γραφεία της εφημερίδας Σαρλί Εμπντό, όπου ένοπλοι ισλαμιστές είχαν μόλις μερικά λεπτά πριν ανοίξει πυρ σκοτώνοντας 12 ανθρώπους, τον εξέθεσε στον κίνδυνο μιας δεύτερης επίθεσης, που ενδεχομένως να είχε διαπραχθεί στο πλαίσιο της τακτικής που εφαρμόζουν οι αντάρτες στο Ιράκ εναντίον αξιωματούχων.

«Δεν επιτρέψαμε σε ένα σκύλο να περάσει (την περίμετρο ασφαλείας). Πήγαμε ωστόσο τον πρόεδρο σε μία περιοχή (όπου διαπράχθηκε) επίθεση αυτοκτονίας», τόνισε ένα στέλεχος της προεδρικής φρουράς στη Le Monde υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Το γραφείο του Φρανσουά Ολάντ απέφυγε να σχολιάσει συγκεκριμένα επί των στοιχείων που προέκυψαν από την έρευνα της εφημερίδας, εξέδωσε ωστόσο μία ανακοίνωση στην οποία διέψευσε ότι η ασφάλεια του Γάλλου προέδρου τίθεται με οιοδήποτε τρόπο σε κίνδυνο…