ΚΟΣΜΟΣ

Μαλαισία: Σε 139 υπολογίζονται οι σοροί στους τάφους που βρέθηκαν

Μαλαισία: Σε 139 υπολογίζονται οι σοροί στους τάφους που βρέθηκαν

Οι αρχές της Μαλαισίας υπολογίζουν σε 139 τις σορούς που έχουν ενταφιαστεί στους τάφους που βρέθηκαν σε καταυλισμούς, οι οποίοι εξυπηρετούσαν στην παράνομη διακίνηση ανθρώπων κοντά στην μεθόριο με την Ταϊλάνδη, δήλωσε σήμερα ένας υπουργός.

"Βάσει του μεγέθους των τάφων και αφού καθαρίστηκε η περιοχή (...) έχουμε μια καλύτερη εικόνα: ο κάθε τάφος είναι για έναν μόνο άνθρωπο", δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Ουάν Τζουνάιντι Τουάνκου Τζαάφαρ.

Η αστυνομία είχε ανακοινώσει την Δευτέρα ότι βρήκε στην ζώνη αυτή στο βόρειο τμήμα της χώρας 139 ομαδικούς τάφους και 28 καταυλισμούς που έδειχναν να έχουν εγκαταλειφθεί πρόσφατα.

Σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου αν οι αρχές πιστεύουν τελικά ότι οι σοροί που βρέθηκαν ανέρχονται σε 139, ο υπουργός απάντησε θετικά.

Οι προκαταρκτικές έρευνες έδειξαν ότι οι σοροί ήταν καλυμμένες με ένα λευκό σάβανο, όπως προβλέπεται από την μουσουλμανική παράδοση, και ότι οι τάφοι διακρίνονταν από ένα ξύλο που είχε τοποθετηθεί σε καθέναν από αυτούς.

"Σύμφωνα με τις έρευνές μας, φαίνεται προς το παρόν ότι (οι νεκροί) ενταφιάστηκαν με τον σωστό τρόπο, οι σοροί ήταν καλυμμένες με λευκά σάβανα, κατά τον μουσουλμανικό τρόπο ενταφιασμού", συνέχισε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ουάνγκ Κελιάν, το οποίο βρίσκεται στην μεθόριο με την Ταϊλάνδη.

Η σημερινή κρίση με τους μετανάστες στην περιοχή ξέσπασε στις αρχές του Μαΐου όταν οι αρχές της Ταϊλάνδης βρήκαν στην ζούγκλα στο νότιο τμήμα της χώρας καταυλισμούς προσφύγων και τάφους.

Έπειτα από αυτό η Μπανγκόκ στράφηκε κατά της λαθραίας διακίνησης μεταναστών και χιλιάδες πρόσφυγες, τελικός προορισμός των οποίων είναι αρκετά συχνά η Μαλαισία, εγκαταλείφθηκαν στην θάλασσα από τους διακινητές.

Η μαλαισιανή αστυνομία γνωστοποίησε ότι 37 άνθρωποι που κατηγορούνται για την παράνομη διακίνηση ανθρώπων έχουν συλληφθεί από τις αρχές του έτους.

Ο υπουργός Ουάν Τζουνάιντι Τουάνκου Τζαάφαρ διευκρίνισε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας δεν φρουρούσαν τον τομέα αυτόν, καθώς η συγκεκριμένη ζώνη θεωρείτο απρόσιτη.

Η αστυνομία άρχισε τις έρευνές της εκεί στις 11 Μαΐου, μετά την εύρεση των τάφων στην Ταϊλάνδη.

Σχετικές ειδήσεις