ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωκοινοβούλιο: Αντίποινα σε Ρώσους αξιωματούχους για τη «μαύρη λίστα»

Ευρωκοινοβούλιο: Αντίποινα σε Ρώσους αξιωματούχους για τη «μαύρη λίστα»

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ανακοίνωσε την απόφασή του να περιορίσει την πρόσβαση στο Ευρωκοινοβούλιο του μοναδικού πρεσβευτή της Ρωσίας στην ΕΕ και ενός ακόμη διπλωμάτη, σε αντίποινα για την απαγόρευση που επέβαλε το Κρεμλίνο σε 89 Ευρωπαίους πολίτες οι οποίοι επικρίνουν την πολιτική του Κρεμλίνου να εισέλθουν στη Ρωσία.

Η ρωσική μαύρη λίστα κοινοποιήθηκε στους Ευρωπαίους διπλωμάτες στις 28 Μαΐου. Περιλαμβάνει έναν ορισμένο αριθμό Ευρωπαίων νυν ή πρώην κοινοβουλευτικών οι οποίοι έχουν επικρίνει ανοικτά τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τη θέση της Ρωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία.

"Έπειτα από τη δημοσιοποίηση της μαύρης λίστας Ευρωπαίων πολιτικών προσωπικοτήτων και αξιωματούχων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ενημέρωσε τον Ρώσο πρεσβευτή στην ΕΕ πως στο βαθμό που οι ρωσικές αρχές δεν έχουν καταφέρει να εγγυηθούν τη διαφάνεια των αποφάσεών τους (...) εκτιμά πως είναι τώρα δικαιολογημένο να αντιδράσει με κατάλληλα μέτρα", υπογράμμισε χθες το γραφείο του προέδρου του Κοινοβουλίου της ΕΕ.

Κατά συνέπεια, ο Σουλτς ανακοίνωσε ότι θα "περιοριστεί η ελεύθερη πρόσβαση στο Κοινοβούλιο του Ρώσου πρεσβευτή και ενός ακόμη Ρώσου πολίτη", την ταυτότητα του οποίου δεν αποκάλυψε.

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο "ανέστειλε τις δεσμεύσεις του όσον αφορά την κοινοβουλευτική επιτροπή συνεργασίας ΕΕ-Ρωσίας και θα εξετάσει κατά περίπτωση τα αιτήματα για επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που κατατίθενται από Ρώσους βουλευτές".

Η ανακοίνωση του Σουλτς ακολουθεί αίτημα της ομάδας των Πρασίνων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διεξαγωγή συζήτησης σχετικά με τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις που επέβαλαν οι ρωσικές αρχές, θεωρώντας ότι πρόκειται "για ισχυρό πλήγμα στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, ακόμη κι αν αυτό δεν ήταν έκπληξη".

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου οι υπηρεσίες εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ χαρακτήρισαν την ταξιδιωτική απαγόρευση που επέβαλαν οι ρωσικές αρχές "εντελώς αυθαίρετη και αδικαιολόγητη".

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε από την πλευρά του τον χαρακτηρισμό "παράλογη" που χρησιμοποίησε η ΕΕ γι αυτή τη ρωσική λίστα, λέγοντας πως είναι μόνο μία απάντηση στις κυρώσεις που επέβαλαν οι χώρες της Δύσης εναντίον του Κρεμλίνου.

Η Μόσχα καταγγέλλει "κυνήγι μαγισσών"

Η ρωσική διπλωματία κατήγγειλε σήμερα ένα "κυνήγι μαγισσών" μετά την απόφαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

"Το κυνήγι των μαγισσών άρχισε", αντέδρασε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, η Μαρία Ζαχάροβα, στη σελίδα της στο Facebook.

"Έχουμε την εντύπωση ότι η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία επιστρέφει μερικές φορές στην εποχή της Ιεράς Εξέτασης. Και μετά; Θα υπάρξουν εκκλησιαστικά δικαστήρια για τους ρώσους διπλωμάτες; Θα καούν ζωντανοί στις Βρυξέλλες;" διερωτάται η Ζαχάροβα, ζητώντας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να παράσχει "την ελάχιστη λογική εξήγηση" της απόφασής του.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων στη Δούμα (κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου) Κονσταντίν Κοσάτσοφ κάλεσε τη Ρωσία να απαντήσει στις "κατασταλτικές αυτές αποφάσεις της ΕΕ" με μέτρα "συμμετρικά και ασύμμετρα".

Ο Μάρτιν Σουλτς ανακοίνωσε χθες ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να "περιορίσει την ελεύθερη πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του στον πρεσβευτή της Ρωσίας στην ΕΕ και σε έναν ακόμη ρώσο πολίτη" του οποίου την ταυτότητα δεν δημοσιοποίησε, σε αντίποινα για την απαγόρευση που επέβαλε το Κρεμλίνο σε 89 ευρωπαίους πολίτες, επικριτές της πολιτικής της Μόσχας, να εισέλθουν στη Ρωσία.

Υπουργοί Εξωτερικών χωρών της ΕΕ χαρακτήρισαν την απαγόρευση που επέβαλαν οι ρωσικές αρχές "εντελώς αυθαίρετη και αδικαιολόγητη".

Σχετικές ειδήσεις