ΚΟΣΜΟΣ

Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο για την αναζωπύρωση των μαχών στην Ουκρανία

Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο για την αναζωπύρωση των μαχών στην Ουκρανία

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επέρριψε σήμερα την ευθύνη για το ξέσπασμα νέων αιματηρών συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία στο γεγονός ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις προβαίνουν σε «προκλήσεις»και πρόσθεσε ότι η Μόσχα ανησυχεί βαθύτατα διότι άμαχοι γίνονται στόχος βομβαρδισμών με πυροβολικό.

“Στη Μόσχα παρακολουθούμε πολύ στενά και ανησυχούμε βαθιά για τις προκλητικές ενέργειες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες αποτελούν, εξ όσων μπορούμε να δούμε, μια πρόκληση (σ.σ. η οποία κλιμακώνει) την κατάσταση”, δήλωσε ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους.

Ακόμη, ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας κάλεσε να υπάρξει άμεση, “άνευ όρων” και πλήρης εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ επέρριψε και αυτός την ευθύνη για την αναζωπύρωση των μαχών στην ανατολική Ουκρανία στο Κίεβο και τόνισε:

“Εκείνοι που προσπαθούν να επιδεινώσουν την κατάσταση από στρατιωτική άποψη στη γραμμή επαφής —όποιοι κι αν είναι— εμπρόθετα ή όχι επιδιώκουν να εμποδίσουν την πρόοδο στις συνομιλίες για όλες τις πολιτικές, οικονομικές και ανθρωπιστικές διαστάσεις-κλειδιά”.

“Όσο διεξάγονται εχθροπραξίες υπάρχει δικαιολογία να μην ασχολείται κανείς με τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις”, πρόσθεσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ επικρίνοντας εμμέσως πλην σαφώς το Κίεβο, το οποίο σύμφωνα με τη Μόσχα κωλυσιεργεί όσον αφορά την προώθηση των μεταρρυθμίσεων που συμπεριλαμβάνονταν στις συμφωνίες του Μινσκ οι οποίες συνήφθησαν τον περασμένο Φεβρουάριο.

Το Κίεβο κατηγορεί τους φιλορώσους αντάρτες ότι εξαπέλυσαν μια “μείζονα επίθεση”

Την ίδια ώρα οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες εξαπέλυσαν σήμερα μια “μείζονα επίθεση” εναντίον θέσεων του στρατού στην ανατολική Ουκρανία, παραβιάζοντας την εκεχειρία η οποία τελεί σε ισχύ, όπως κατήγγειλε το επιτελείο των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων σε ανακοίνωσή του.

“Γύρω στις 04:00 Ρώσοι τρομοκράτες, κατά παραβίαση των συμφωνιών του Μινσκ, εξαπέλυσαν μια μείζονα επίθεση εναντίον ουκρανικών θέσεων (...). Στην κατεύθυνση της Μαριίνκα, ο εχθρός ανέπτυξε πάνω από 10 άρματα μάχης και έως και 1.000 άνδρες εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων”, διευκρίνισε το επιτελείο.

Οι ουκρανικές αρχές είχαν κάνει λόγο το πρωί για μια επίθεση εναντίον των θέσεων του στρατού στη Μαριίνκα, που βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα από το κέντρο του Ντονέτσκ, προπύργιο των αυτονομιστών.

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Αντρίι Λισένκο όμως αρνήθηκε να κάνει λόγο περί μιας επίθεσης ευρείας κλίμακας.

Πρόκειται για “μια προσπάθεια προέλασης αλλά η επίθεση αυτή έγινε σε ένα μικρό τμήμα του μετώπου, για αυτό δεν μπορεί να μιλήσει κανείς περί μιας επίθεσης ευρείας κλίμακας”, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Από την πλευρά τους οι αυτονομιστές διέψευσαν ότι εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον των θέσεων του ουκρανικού στρατού, αλλά επιβεβαίωσαν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη μάχες κοντά στη Μαριίνκα.

Το ουκρανικό επιτελείο ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν καταφέρει μέχρι τώρα να απωθήσουν την επίθεση των αυτονομιστών. Όμως χρειάστηκε να καταφύγουν στη χρήση “πυροβολικού, το οποίο βρισκόταν προηγουμένως σε μια απομακρυσμένη περιοχή, όπως όριζαν οι συμφωνίες ειρήνης του Μινσκ”, παραδέχθηκε.
Τα βαρέα όπλα διαμετρήματος μεγαλύτερου των 100 χιλιοστών όφειλαν να έχουν αποσυρθεί από τις γραμμές του μετώπου βάσει της συμφωνίας ειρήνης Μινσκ 2, οι οποίες είχαν συναφθεί τον περασμένο Φεβρουάριο και επέτρεψαν να τεθεί σε εφαρμογή η εκεχειρία.

Αφότου εφαρμόστηκε, η κατάπαυση του πυρός παραμένει ιδιαίτερα εύθραυστη και μάχες σημειώνονται συχνά σε διάφορες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Κονόνοφ, έναν αξιωματικό των ανταρτών, περίπου 15 αντάρτες και πολίτες σκοτώθηκαν στις μάχες κοντά στο Ντονέτσκ.

“Προς το παρόν έχουν σκοτωθεί περίπου δεκαπέντε άνθρωποι, αυτές είναι οι απώλειες της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ”, είπε ο Κονόνοφ σε δημοσιογράφους στο Ντονέτσκ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων των αυτονομιστών DAN. Οι πληροφορίες αυτές δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές.

Σύμφωνα με έναν ακόμη εκπρόσωπο του ουκρανικού στρατού, τον Ολεξάντρ Πορονιούκ, οι αυτονομιστές εξαπέλυσαν νέα επίθεση το απόγευμα. “Λόγω των επιθέσεων των αυτονομιστών από χθες το βράδυ η Μαριίνκα ακόμη καίγεται. Πριν από είκοσι λεπτά στη Μαριίνκα και στην Κρασνογκορίβκα οι παράνομες ένοπλες οργανώσεις επιτέθηκαν σε θέσεις των ουκρανικών στρατευμάτων”.

Σύμφωνα με τον ίδιο πάντως η πόλη ελέγχεται από τον ουκρανικό στρατό.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 6.400 ανθρώπους αφότου ξέσπασε, τον Απρίλιο του 2014.

Σχετικές ειδήσεις