ΚΟΣΜΟΣ

Μόσχα: Το Κίεβο προκαλεί νέες συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία

Μόσχα: Το Κίεβο προκαλεί νέες συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία

Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα (04/06/2015) το Κίεβο ότι προκαλεί νέες συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία για να εντείνει τις πιέσεις προς την ΕΕ, η οποία αναμένεται σύντομα να αποφασίσει αν θα επεκτείνει σύντομα τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στην Ρωσία.

"Η ουκρανική πλευρά έχει κάνει βήματα για να οξύνει τις εντάσεις πολλές φορές στο παρελθόν πριν από ορισμένα σημαντικά διεθνή γεγονότα. Αυτό συνηθιζόταν στο παρελθόν και τώρα ανησυχούμε για την πιο πρόσφατη εκδήλωση μιας τέτοιας δραστηριότητας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους, αναφερόμενος στις πρόσφατες συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών.

Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι το Κίεβο θέτει σε κίνδυνο την κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία.

"Οι συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός του Φεβρουαρίου στο Μινσκ απειλούνται διαρκώς εξαιτίας των ενεργειών των αρχών του Κιέβου, οι οποίες προσπαθούν να αποφύγουν την υποχρέωσή τους να αρχίσουν έναν άμεσο διάλογο" με τους αυτονομιστές, σημείωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ, τις δηλώσεις του οποίου επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ, σε μια διάσκεψη για την ασφάλεια στην Μόσχα.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε επίσης την λύπη του για την "σοβαρή εσωτερική κρίση στην Ουκρανία" όπου τουλάχιστον 24 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους σε μάχες τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με απολογισμό των ουκρανικών αρχών και των αυτονομιστών.

Η ουκρανική κυβέρνηση κατηγορεί ωστόσο από την πλευρά της τους φιλορώσους αυτονομιστές ότι εξαπέλυσαν χθες την αυγή, παραβιάζοντας την κατάπαυση του πυρός, μια "μεγάλη επίθεση" κοντά στην Μαριίνκα, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από το Ντονέτσκ, κινητοποιώντας 10 άρματα μάχης και 1.000 άνδρες. Οι αυτονομιστές διέψευσαν τις κατηγορίες αυτές, αλλά επιβεβαίωσαν ότι γίνονται μάχες κοντά στην τοποθεσία αυτή.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Έντουαρντ Μπασούριν, 14 αντάρτες και 5 πολίτες σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο από την αναζωπύρωση της βίας στην περιοχή. Από την πλευρά του ο Γιούρι Μπιριούκοφ, ένας στενός σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, ανακοίνωσε στην σελίδα του στο Facebook ότι 5 στρατιώτες σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις αυτές.

Ανησυχητική χαρακτήρισε η Γερμανία την αναζωπύρωση αυτή της βίας στην ανατολική Ουκρανία, αν και δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί αν υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα σε αυτήν και την επερχόμενη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) στην οποία η Ρωσία δεν έχει προσκληθεί να μετάσχει.

Σε ερώτηση για το αν η Ρωσία μπορεί να "ρίχνει λάδι στην φωτιά" στην Ουκρανία ενόψει της συνόδου κορυφής της G7, υψηλόβαθμος Γερμανός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, έκανε λόγο για "μεγάλες παραβιάσεις" της κατάπαυσης του πυρός και χαρακτήρισε τη βία αυτή "ανησυχητική".

Η Ρωσία δεν δημιουργεί άμεση απειλή στις χώρες του ΝΑΤΟ, δήλωσε παράλληλα σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ότι η στρατιωτική συμμαχία εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις.

Η Ρωσία είχε την πρόθεση να κάνει χρήση ισχύος για να αλλάξει τα σύνορα στην Ευρώπη, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην Νορβηγία, φέρνοντας ως παράδειγμα την Κριμαία, στην ανατολική Ουκρανία, και την Γεωργία.

"Αυτό που βλέπουμε είναι περισσότερη αβεβαιότητα, περισσότερη ανασφάλεια, περισσότερη αναταραχή (...Ωστόσο) πιστεύω ότι δεν βλέπουμε καμία άμεση απειλή κατά οποιασδήποτε χώρας του ΝΑΤΟ από τα ανατολικά", δήλωσε στον δημόσιο ραδιοσταθμό NRK.

Ο Στόλτενμπεργκ, πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας, σημείωσε επίσης ότι ελπίζει σε μια βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της συμμαχίας και της Ρωσίας.

"Ο στόχος μας εξακολουθεί να είναι η συνεργασία με την Ρωσία (...) Αυτό εξυπηρετεί το ΝΑΤΟ και αυτό εξυπηρετεί την Ρωσία", κατέληξε.

Σχετικές ειδήσεις