ΚΟΣΜΟΣ

Χάνει την αυτοδυναμία ο «Σουλτάνος» Ερντογάν – «Όχι» των πολιτών στην ενίσχυση της εξουσίας του

Χάνει την αυτοδυναμία ο «Σουλτάνος» Ερντογάν – «Όχι» των πολιτών στην ενίσχυση της εξουσίας του

Νίκησε στις βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία το ισλαμοσυντηρητικό κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χάνοντας, ωστόσο, την αυτοδυναμία του στην εθνοσυνέλευση την οποία διατηρούσε εδώ και 13 χρόνια, όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα από την καταμέτρηση του 98% των ψηφοδελτίων.

Το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), που κυβερνά την χώρα από το 2002, κερδίζει 259 έδρες εκ των 550 συνολικά εδρών συγκεντρώνοντας ποσοστό 41%, ενώ το κουρδικό κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) έλαβε το 12,5% των ψήφων και στέλνει 78 βουλευτές στο κοινοβούλιο, μεταδίδουν τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης(MHP) συγκέντρωσαν ποσοστά 25,2% και 16,5% αντίστοιχα, ήτοι 131 και 82 έδρες.

Tα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία καταδεικνύουν την ξεκάθαρη απόρριψη εκ μέρους του εκλογικού σώματος της προσπάθειας του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να ενισχύσει τις εξουσίες του και της επιδίωξής του για μια ισχυρή εκτελεστική προεδρία, δήλωσε σήμερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του CHP.

«Οι ψηφοφόροι είπαν ένα σαφές "όχι" στο προεδρικό σύστημα» τόνισε ο επικεφαλής του CHP στην Κωνσταντινούπολη Μουράτ Καραβαλτζίν μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Εν τω μεταξύ, άρχισε ήδη η σεναριολογία για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με πρωταγωνιστές τα τέσσερα κόμματα που θα εκπροσωπηθούν στην εθνοσυνέλευση.

Ωστόσο η εν λόγω σεναριολογία πρέπει να ληφθεί υπόψη συνδυαστικά με το ενδεχόμενο διεργασιών εντός του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που παρά την πρωτιά με ποσοστό 41% χάνει την αυτοδυναμία.

Τα σενάρια αφορούν την κυβέρνηση συνασπισμού με ή χωρίς το ΚΔΑ. Στην πρώτη περίπτωση θεωρητικά πρόκειται για συνεργασία του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος ή του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών. Το τελευταίο όμως κατά την προεκλογική περίοδο είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο αυτό. Η όποια κυβέρνηση συνασπισμού μπορεί να είναι και βραχύβια και να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΕ Οκτάϊ Βουράλ ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας του κόμματός του με το ΚΔΑ είπε πως είναι νωρίς ακόμη για σχόλια. Τόνισε όμως ότι μετά το αποτέλεσμα αυτό θα πρέπει να αναμένονται διεργασίες και φυγόκεντρες τάσεις στο κυβερνών κόμμα.

Τα κόμματα λογικά προσπαθούν να αποφύγουν τη συνεργασία με το ΚΔΑ. Αλλά η δήλωση του Βουράλ υποδηλώνει ότι αν υπάρξουν διεργασίες στο μέχρι σήμερα κυβερνών κόμμα, δεν αποκλείεται η συνεργασία. Κι αυτό επειδή υποτίθεται το ΚΔΑ ή τμήμα αυτού δεν θα έχει τη σημερινή του μορφή όπου επικρατεί η σκιά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Για το σενάριο της κυβέρνησης συνασπισμού με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, το ακροδεξιό ΚΕΚ και το φιλοκουρδικό ΚΔΛ, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Η συνεργασία με το φιλοκουρδικό κόμμα είναι πολύ δύσκολη για το ακροδεξιό κόμμα. Το ερώτημα για το ακροδεξιό κόμμα είναι απλό στη διατύπωση. Με ποιο από τα δύο κόμματα -ΚΔΑ και ΚΔΛ- αν συνεργαστεί, το ίδιο θα έχει μεγαλύτερο κόστος. Προφανώς η συνεργασία με το φιλοκουρδικό κόμμα θα είναι πιο «επιζήμια».

Γι αυτό ακριβώς, ευχής έργο για το ακροδεξιό κόμμα είναι να υπάρξουν διεργασίες στο ΚΔΑ. Ο μέχρι σήμερα πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου μιλώντας στις 9 Μαίου σε προεκλογική ομιλία στην Αντιόχεια είχε πει πως θα παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος αν το κόμμα του «δεν έλθει πρώτο και δεν αποκτήσει την αυτοδυναμία». Οι διεργασίες δεν αφορούν μόνο το κατά πόσο θα παραιτηθεί από την ηγεσία ο Νταβούτογλου. Αφορούν και ενδεχόμενες εξελίξεις που θα υπάρξουν αν εντός του κόμματος διαπιστωθεί ότι ήταν επιζήμια τελικά η γραμμή πόλωσης που επέβαλλε ουσιαστικά ο Ερντογάν.

Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη και το εξής. Αν υπάρξουν διεργασίες εντός του ΚΔΑ, αυτό μπορεί να ανοίξει το δρόμο για συνεργασία και άλλων κομμάτων με το ΚΔΑ. Δηλαδή του φιλοκουρδικού, ή ακόμη και του ΡΛΚ.

Με λίγα λόγια το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών ήταν απλώς η αρχή σημαντικών εξελίξεων στην τουρκική πολιτική σκηνή.

Σχετικές ειδήσεις