ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Τίποτε νέο στη «σκληρή γραμμή» των G7

Ρωσία: Τίποτε νέο στη «σκληρή γραμμή» των G7

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν είδε τίποτε καινούριο στη σκληρή γραμμή έναντι της Μόσχας αναφορικά με τις κυρώσεις, που υιοθετήθηκε από τους ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7), και υποστήριξε ότι υπήρξαν διαφορές μεταξύ των κρατών μελών της.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσαν πως ελπίζουν ότι η G7, η οποία συνεδριάζει στη Γερμανία, θα παρουσιάσει ένα ενωμένο μέτωπο όσον αφορά τις κυρώσεις έναντι της Ρωσίας σχετικά με την ουκρανική κρίση.

"Ναι, προσέξαμε τις τελευταίες δηλώσεις για τις κυρώσεις. Δεν πρόκειται για νέες θέσεις", δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

"Επιστήσαμε επίσης την προσοχή στο γεγονός ότι υπάρχουν αποχρώσεις στις προσεγγίσεις μεταξύ αυτών που συμμετείχαν σ' αυτή τη συνάντηση. Μερικοί μιλούν για την ανάγκη για διάλογο με τη Ρωσία και την αδυναμία να επιλυθούν σοβαρά προβλήματα χωρίς αυτόν τον διάλογο, έτσι συνεχίζουμε να παρακολουθούμε από κοντά".

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν τον Μάρτιο ότι οι κυρώσεις τους σε βάρος της Μόσχας για το ρόλο της στην Ουκρανία θα συνεχισθούν έως ότου εφαρμοσθεί πλήρως η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχθηκε στις 12 Φεβρουαρίου στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μινσκ, όμως δεν έχει ακόμη ληφθεί μια επίσημη απόφαση.

Ο Πεσκόφ δήλωσε πως η G7 πρέπει να γνωρίζει ποια πλευρά πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει της συμφωνίας του Μινσκ -- υπονοώντας το Κίεβο.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας χωριστά σήμερα, ζήτησε από τις δυτικές δυνάμεις να εξασφαλίσουν ότι το Κίεβο ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του βάσει της συμφωνίας, που περιλαμβάνει την απόσυρση των βαρέων όπλων και περισσότερη αυτονομία στις περιφέρειες που ελέγχονται από τους αυτονομιστές.

Σχετικές ειδήσεις