ΚΟΣΜΟΣ

Ρουμανία: Ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού

Ρουμανία: Ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού

Την άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού της Ρουμανίας Βίκτορ Πόντα ζήτησε και ο συμπρόεδρος του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PNL) Βασίλε Μπλάγκα, ανακοινώνοντας ότι την ημέρα που θα συζητηθεί στη Βουλή η πρόταση μομφής, οι Φιλελεύθεροι θα οργανώσουν ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από τη Βουλή.

Η Ρουμανία δεν βρίσκεται σε πολιτική κρίση, αλλά θα μπορούσε να βρεθεί, εάν δεν είχαμε κυβέρνηση και διοργανώνονταν πρόωρες εκλογές, τόνισε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα, την παραίτηση του οποίου ζήτησε, την περασμένη Παρασκευή, ο πρόεδρος της χώρας Κλάους Γιοχάνις.

Ο Γιοχάνις ζήτησε την παραίτηση του Ρουμάνου πρωθυπουργού λόγω της έρευνας εναντίον του για πλαστογραφία, συνέργεια σε φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος (κατηγορίες που αφορούν τη δράση του ως δικηγόρος) και σύγκρουση συμφερόντων (κατηγορία που αφορά την πρωθυπουργική του ιδιότητα).

«Το PNL ζητά την άμεση παραίτηση του Βίκτορ Πόντα. Η Δημοκρατία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία από τις πλέον δύσκολες στιγμές της» τόνισε ο Βασίλε Μπλάγκα, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε, χθες, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος

«Κανείς, μετά το 1989, δεν είχε τολμήσει να κάνει τέτοιου είδους δηλώσεις, με τέτοιο τρόπο» υπογράμμισε ο Βασίλε Μπλάγκα, ενώ σχολιάζοντας την προσπάθεια του Βίκτορ Πόντα να εξισώσει, όπως είπε, την εναντίον του υπόθεση με αυτή του προέδρου της χώρας Κλάους Γιοχάνις, τόνισε: «..φαίνεται να ξεχνά ότι στην περίπτωση του Προέδρου, υπήρχε μια αστική αγωγή, την οποία είχε κερδίσει σε πρώτο βαθμό και την κέρδισε και ως το τέλος. Ο Πόντα είναι αυτός που κατηγορείται -και όχι ο Κλάους Γιοχάνις- για φοροδιαφυγή, διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος. Ο Βίκτορ Πόντα πρέπει να παραιτηθεί επειδή η Ρουμανία είναι πολύ πιο σημαντική από το άτομό του».

Περνά στην «αντεπίθεση» ο Πόντα

Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός υποστήριξε πως τυχόν παραίτησή του θα ήταν για τον ίδιο προσωπικά και την οικογένειά του «το απλούστερο πράγμα», αλλά, όπως είπε, δεν θέλει να είναι «συνεργός» στην αλλαγή της κυβέρνησης και μιας πλειοψηφίας με απόφαση του εισαγγελέα.

«Πιστεύω ότι η αλλαγή της κυβέρνησης, η αλλαγή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, από την απόφαση ενός μόνο εισαγγελέα, αποτελεί τρομερό προηγούμενο για το μέλλον αυτής της χώρας και δεν θέλω να καταστώ συνεργός σε κάτι τέτοιο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πόντα.

Σχετικές ειδήσεις