ΚΟΣΜΟΣ

Βέλγιο: Γιατί κέρμα των 2,5 ευρώ θα πωλείται για... 6;

Βέλγιο: Γιατί κέρμα των 2,5 ευρώ θα πωλείται για... 6;

Το Βασιλικό Νομισματοκοπείο του Βελγίου άρχισε από σήμερα, Δευτέρα (8/6) να κόβει νομίσματα ονομαστικής αξίας... 2,5 ευρώ, σε ανάμνηση της μάχης του Βατερλώ, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της Γαλλίας που θεωρούσε ότι η υπενθύμιση της ήττας του Ναπολέοντα πριν από 200 χρόνια θα μπορούσε να δημιουργήσει «αχρείαστες εντάσεις» στην Ευρώπη.

Το Βέλγιο σκόπευε αρχικά να κόψει 280.000 νομίσματα των 2 ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται κανονικά σε όλη την ευρωζώνη, προκειμένου να τιμήσει τα 200 χρόνια από τη μάχη (18 Ιουνίου 1815), μεταξύ των γαλλικών δυνάμεων υπό τον Ναπολέοντα και του συνασπισμού των ευρωπαϊκών μοναρχιών υπό τον Δούκα του Ουέλινγκτον.

«Όμως οι διαμαρτυρίες από τη Γαλλία εντάθηκαν για αυτήν την επιλογή», εξήγησε στους δημοσιογράφους ο Επίτροπος Νομισμάτων του Βασιλικού Νομισματοκοπείου, Μπερνάρ Ζιλάρ. «Το σχέδιο αυτό υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει αντιδράσεις στη Γαλλία επειδή η μάχη του Βατερλώ είναι ένα γεγονός με ιδιαίτερη σημασία για τη συλλογική συνείδηση», εξήγησε στους συναδέλφους του διευθυντές των άλλων ευρωπαϊκών νομισματοκοπείων, καθώς ήταν αναγκαίο να λάβει την έγκρισή τους για να προχωρήσει στο κόψιμο των νομισμάτων.

«Ο στόχος δεν είναι να αναβιώσουμε παλιές διαμάχες. Στη σύγχρονη Ευρώπη υπάρχουν πιο σημαντικά θέματα για να επιλύσουμε», σχολίασε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Γιόχαν Φαν Όφερτφελτ. «Όμως καμία μάχη δεν ήταν τόσο σημαντική στην πρόσφατη ιστορία μας και δεν εξάπτει τόσο τη φαντασία όσο εκείνη του Βατερλώ», πρόσθεσε, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη λύπη του για τη στάση που τήρησε το Παρίσι στο θέμα αυτό.

Το Βέλγιο αποφάσισε έτσι να κόψει, όπως έχει το δικαίωμα, 70.000 νομίσματα μιας ασυνήθιστης ονομαστικής αξίας. Τα κέρματα αυτά των 2,5 ευρώ θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλα τα καταστήματα της χώρας, ωστόσο αναμένεται κυρίως ότι θα σαγηνεύσουν τους συλλέκτες, καθώς θα πωλούνται σε μια μικρή, πλαστικοποιημένη θήκη έναντι... 6 ευρώ!

Η μία πλευρά του νομίσματος κοσμείται από το «Λιοντάρι του Βατερλώ», το μνημείο που έχει αναγερθεί στο πεδίο της μάχης, αλλά και από μια συμβολική αναπαράσταση των θέσεων των στρατευμάτων.

euro coin waterloo

Το νομισματοκοπείο σκοπεύει επίσης να κόψει και άλλο ένα μοναδικό νόμισμα, ένα ασημένιο κέρμα ονομαστικής αξίας 10 ευρώ που θα πωλείται έναντι 40. Θα εικονίζει τη στιγμή που ο Δούκας του Ουέλινγκτον πληροφορείται την άφιξη των Πρώσων συμμάχων του και, σε πρώτο πλάνο, θα διακρίνεται ο πρίγκιπας Γουλιέλμος της Οράγγης πάνω σε ένα φορείο, τραυματισμένος στον αριστερό ώμο από σφαίρα.

Σχετικές ειδήσεις