ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Πέθανε σε ηλικία 105 ετών η ιδρύτρια του οίκου μόδας Carven

Γαλλία: Πέθανε σε ηλικία 105 ετών η ιδρύτρια του οίκου μόδας Carven

Η Μαρί-Λουίζ Καρβέν, η ιδρύτρια του οίκου μόδας Carven και «γιαγιά» της γαλλικής υψηλής ραπτικής, πέθανε τη Δευτέρα (8/6) στο Παρίσι σε ηλικία 105 ετών.

«Έσβησε σήμερα το πρωί στο σπίτι της» δήλωσε η Κατρίν Ντεγκέλντρ, η γραμματέας της εταιρείας Grog-Carven που είχε ιδρύσει η Καρβέν.

Η Καρβέν, το πραγματικό όνομα της οποίας ήταν Κάρμεν ντε Τομάζο, ίδρυσε τον οίκο της το 1945 προτείνοντας στις γυναίκες κομψά και ανέμελα φορέματα που ενσάρκωναν τα ξένοιαστα μεταπολεμικά χρόνια στο Παρίσι. Γνώρισε μεγάλη επιτυχία με ένα πράσινο μεσάτο φουστάνι, χρώμα που επρόκειτο να γίνει το "σήμα κατατεθέν" του οίκου τα επόμενα χρόνια.

Η Μαρί-Λουίζ Καρβέν σταμάτησε να σχεδιάζει το 1993, όταν ήταν 84 ετών. Η εταιρεία της, υπό την προεδρία του Ανρί Σεμπαούν, εγκατέλειψε την υψηλή ραπτική και επικεντρώθηκε στο πρετ-α-πορτέ.

Η Καρβέν κληροδότησε στο Μουσείο του Λούβρου και στο Μουσείο Γκιμέ μια συλλογή από έπιπλα και έργα τέχνης του 18ου αιώνα. Δώρισε επίσης μια συλλογή υψηλής ραπτικής, αποτελούμενη από 80 δημιουργίες, στο Παλέ Γκαλιερά του Παρισιού που στεγάζει ένα Μουσείο Μόδας.

Σχετικές ειδήσεις