ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Επίθεση του Μετώπου αλ Νόσρα στη μειονότητα των Δρούζων

Συρία: Επίθεση του Μετώπου αλ Νόσρα στη μειονότητα των Δρούζων

Τουλάχιστον 20 μέλη της μειονότητας των Δρούζων της Συρίας σκοτώθηκαν σε χωριό της βορειοδυτικής επαρχίας Ιντλίμπ από το Μέτωπο Αλ-Νόσρα, το συριακό σκέλος της Αλ-Κάιντα, στη διάρκεια πρωτοφανών βιαιοτήτων εναντίον αυτής της κοινότητας, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τα βίαια επεισόδια σημειώθηκαν χθες στο χωριό Καλμπ Λάουζα εντός της επαρχίας, μεγάλο μέρος της οποίας ελέγχει συμμαχία οργανώσεων που πολεμούν το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ, μεταξύ τους το Μέτωπο Αλ-Νόσρα.

Η ένταση ξέσπασε όταν ένας Τυνήσιος διοικητής της σουνιτικής εξτρεμιστικής οργάνωσης «επιχείρησε να κατασχέσει το σπίτι ενός Δρούζου του χωριού, ο οποίος σύμφωνα με τον Τυνήσιο ήταν οπαδός του καθεστώτος της Δαμασκού», εξήγησε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντελ Ραχμάν.

«Η οικογένεια διαμαρτυρήθηκε και προσπάθησε να τον εμποδίσει. Υπήρξε συμπλοκή και σημειώθηκαν πυρά. Ο Τυνήσιος διοικητής κάλεσε τους άνδρες του και κατηγόρησε τους Δρούζους κατοίκους του χωριού για βλασφημία, πριν ανοίξουν πυρ σκοτώνοντας τουλάχιστον 20 ανθρώπους, ανάμεσα τους ηλικιωμένους και τουλάχιστον ένα παιδί».

Κάτοικοι του χωριού απάντησαν στα πυρά, σκοτώνοντας τρία μέλη της οργάνωσης Αλ-Νόσρα, σύμφωνα με τον Ράμι Αμπντελ Ραχμάν.
Το επίσημο συριακό ειδήσεων SANA κατηγόρησε το Μέτωπο Αλ-Νόσρα και την ισλαμική οργάνωση ανταρτών Αχραρ αλ-Σαμ ότι διέπραξαν "ειδεχθή σφαγή σκοτώνοντας τουλάχιστον 30 ανθρώπους στο χωριό Καλμπ Λάουζα" και διευκρίνισε ότι μεταξύ των θυμάτων είναι πέντε μέλη της ίδιας οικογένειας, τρεις ιερωμένοι και δύο γυναίκες.

Η κοινότητα των Δρούζων μουσουλμάνων αντιπροσωπεύει το 3% του συριακού πληθυσμού και είναι συγκεντρωμένη κυρίως στη νότια επαρχία Σουέιντα.

Η κοινότητα είναι διχασμένη, καθώς ορισμένα μέλη της πολεμούν στο πλευρό του καθεστώτος, ενώ άλλα έχουν εκφράσει τη συμπάθειά τους για την αντιπολίτευση.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ, χώρας όπου διαμένει μεγάλη κοινότητα Δρούζων, εξέφρασε χθες την ανησυχία του στις ΗΠΑ για την τύχη της μειονότητας των Δρούζων στη Συρία, λέγοντας ότι περίπου 500.000 Δρούζοι τελούν υπό την απειλή των ισλαμιστών μαχητών σε περιοχή κοντά στα σύνορα του Ισραήλ, στη νότια Συρία.

Ο ηγέτης των Δρούζων του Λιβάνου Ουαλίντ Τζουμπλάτ είχε έλθει σε επαφή με παρατάξεις της συριακής αντιπολίτευσης και «περιφερειακές δυνάμεις που ασκούν επιρροή», οι οποίες συνέβαλαν σε μια «κοινή προσπάθεια" για την εγγύηση της ασφάλειας χωριών στο βορειοδυτικό Λίβανο που "υποστήριξαν την εξέγερση», σύμφωνα με την ηλεκτρονική σελίδα της Al-Anbaa, της επίσημης εφημερίδας του Προοδευτικού Σοσιαλιστικού Κόμματος του οποίου ηγείται ο Τζουμπλάτ. «Το πρόβλημα έχει περιοριστεί», ανέφερε.

Σε συνέντευξή του στο δίκτυο Al Jazeera τον Μάιο, ο ηγέτης του Μετώπου Αλ-Νόσρα είχε προτρέψει τα μέλη μιας άλλης θρησκευτικής μειονότητας, των Αλαουιτών, να αλλάξουν τα πιστεύω τους και να αποκηρύξουν τον αλαουίτη πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, αν θέλουν να μείνουν ασφαλείς.

Το Μέτωπο Αλ-Νόσρα είναι η δεύτερη ισχυρότερη οργάνωση ανταρτών στη Συρία μετά το Ισλαμικό Κράτος. Οι δύο οργανώσεις ασπάζονται τη σκληροπυρηνική σουνιτική τζιχαντιστική ιδεολογία, αλλά διαφωνούν ως προς διακήρυξη του Ισλαμικού Κράτους ότι ο χαλίφης του κυβερνά όλους τους μουσουλμάνους.

Σχετικές ειδήσεις