ΚΟΣΜΟΣ

Frontex: Η ροή των μεταναστών στην Ιταλία θα συνεχιστεί

Frontex: Η ροή των μεταναστών στην Ιταλία θα συνεχιστεί

Οι διακινητές στη Λιβύη γνωρίζουν πως να προφυλάσσονται και η ροή των μεταναστών στις ακτές της Ιταλίας θα συνεχιστεί, όπως δήλωσε εκφράζοντας τη βεβαιότητά της για αυτό στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος τύπου του Οργανισμού για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Frontex).

Οι διακινητές στη Λιβύη, απ’ όπου προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων που μεταβαίνει στην Ιταλία, «οργανώνουν αυτά τα ταξίδια γνωρίζοντας ότι δεν πρόκειται να συλληφθούν, επομένως πιστεύω ότι όσο διαρκεί αυτή η κατάσταση στη Λιβύη, η ροή θα συνεχίζεται» επισήμανε η Ιζαμπέλα Κοπέρ, σε δηλώσεις που έκανε από τη φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού του Βελγίου, τη Godetia.

«Περίπου 54.000 μετανάστες έχουν αποβιβαστεί στις ιταλικές ακτές από τις αρχές του έτους» επανέλαβε η Κοπέρ.

Ερωτηθείσα σχετικά με το ενδεχόμενο τζιχαντιστές να έχουν διεισδύσει στα πλήθη των μεταναστών που φθάνουν στην Ιταλία, η Κοπέρ τόνισε ότι η Frontex δε διαθέτει καμία απόδειξη ότι «τρομοκράτες κρύβονται μεταξύ των μεταναστών».

Ωστόσο «είναι αναμενόμενο, συνεχίζει να είναι ένας κίνδυνος και λαμβάνουμε όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις» προσέθεσε η ίδια.

Το 2014 αποβιβάστηκαν στην Ιταλία 170.000 μετανάστες, κυρίως το διάστημα μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου.