ΚΟΣΜΟΣ

Προφυλακιστέος ο μακελάρης του Τσάρλεστον

Προφυλακιστέος ο μακελάρης του Τσάρλεστον

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο ηλικίας 21 ετών Ντίλαν Ρουφ, ο οποίος κατηγορείται για την επίθεση σε εκκλησία μαύρων του Τσάρλεστον και τη δολοφονία 9 ανθρώπων.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο Ρουφ εμφανίστηκε σε βίντεο-οθόνη από την φυλακή όπου κρατείται και με το κεφάλι σκυμμένο, άκουσε τον δικαστή Τζέιμς Γκόσνελ να διατάζει την προφυλάκιση του.

«Ας λυπηθεί ο Θεός την ψυχή σου» είπε η μητέρα του νεότερου θύματος, του 26χρονου Ταιγουάντζα Σάντερς, καθώς ο Ρουφ παρακολουθούσε ανέκφραστος.

Ο φερόμενος ως δράστης μίλησε ελάχιστα κατά την ακροαματική διαδικασία, δίνοντας σύντομες απαντήσεις στις ερωτήσεις του δικαστή, επιβεβαιώνοντας το όνομα και τη διεύθυνση του και δηλώνοντας άνεργος.

Ο δικαστής Γκόσνελ, που δεν είχε τη δικαιοδοσία να ορίσει εγγύηση για τον Ρουφ για τις εννέα κατηγορίες ανθρωποκτονίας που αντιμετωπίζει, όρισε εγγύηση 1 εκατ. δολ. για την κατηγορία της οπλοκατοχής. Ο Ρουφ παραμένει προφυλακιστέος.

Νωρίτερα χθες, το CNN, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενους αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας, μετέδωσε πως ο Ρουφ ομολόγησε ότι είναι ο δράστης της επίθεσης.

«Οι κληρονομιές που άφησαν θα ζήσουν μέσα σε αγάπη, κι έτσι το μίσος δεν θα νικήσει. Θέλω απλά να ευχαριστήσω το δικαστήριο που διασφάλισε ότι το μίσος δεν θα κερδίσει», δήλωσε η Αλάνα Σίμονς, εγγονή του 74χρονου Ντάνιελ Σίμονς, ενός εκ των θυμάτων της επίθεσης.

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, στην επίθεση σκοτώθηκαν ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κλιμέντα Πίνκνι, 41 ετών, οι τρεις πάστορες Ντιπέιν Μίντλετον Ντόκτορ, 49 ετών, Σαρόντα Κόλμαν Σίνγκλετον 45 ετών, ο Ντάνιελ Σίμονς, 74 ετών, η Κίνθια Χαρντ 54 ετών, η Σούζι Τζακσον, 87 ετών, η Έθελ Λανς 70 ετών και η Μίρα Τόμπσον 59 ετών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εκπροσώπου του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, οι δολοφονίες των εννέα ανθρώπων στο Τσάρλεστον εξετάζονται ως πιθανή υπόθεση εγχώριας τρομοκρατίας.

«Το υπουργείο διερευνά αυτό το έγκλημα από όλες τις οπτικές, περιλαμβανομένου και του εγκλήματος μίσους και της πράξης εγχώριας τρομοκρατίας», τόνισε στην ανακοίνωση της η εκπρόσωπος του υπουργείου Έμιλι Πιρς.

Η Νότια Καρολίνα είναι η μία από τις πέντε Πολιτείες των ΗΠΑ όπου δεν υπάρχει ειδική νομοθεσία για τα "εγκλήματα μίσους".

Σε όσες ισχύουν τέτοιοι νόμοι συνήθως επιβάλλονται αυστηρότερες ποινές για εγκλήματα που διαπράττονται λόγω της φυλής, του φύλου ή του σεξουαλικού προσανατολισμού του θύματος.

Την οδύνη της εξέφρασε η οικογένεια του δράστη

Η οικογένεια του 21χρονου Ντίλαν Ρουφ εξέφρασε χθες (19/06) μέσω ανακοίνωσης την οδύνη της για το τραγικό περιστατικό.

Η ανακοίνωση αυτή είναι το πρώτο κείμενο που δίνουν στην δημοσιότητα οι συγγενείς του Ρουφ από την Τετάρτη, όταν και σημειώθηκε η επίθεση.

«Είναι αδύνατο να εκφράσουμε σε ποιο βαθμό έχουμε συγκλονιστεί, θλιβεί και δεν πιστεύουμε αυτό που συνέβη», αναφέρουν οι συγγενείς του Ρουφ. «Έχουμε καταρρεύσει και συντριβεί από αυτό που συνέβη. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, είναι δύσκολο να βρούμε λόγια», επισημαίνουν, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των εννέα θυμάτων.

Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι, λευκοί και μαύροι, μετείχαν χθες σε αγρυπνία που έγινε στην μνήμη των εννέα θυμάτων. Η αγρυπνία αυτή, η οποία διοργανώθηκε από τις αρχές του Τσάρλεστον, πραγματοποιήθηκε σε ένα κλειστό στάδιο του Κολεγίου του Τσάρλεστον.

Περίπου πενήντα συγγενείς των θυμάτων καθόντουσαν στην πρώτη σειρά στο κλειστό στάδιο, ενώ σε αυτούς που εισέρχονταν στην αίθουσα για να μετάσχουν στην αγρυπνία μοιράζονταν τριαντάφυλλα που είχε προσφέρει ένας ανώνυμος δωρητής.

Η εκκλησία όπου έγινε η επίθεση ιδρύθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα από μαύρους πιστούς, οι οποίοι αντιμετώπιζαν περιορισμούς στην άσκηση της λατρείας στις εκκλησίες των λευκών. Πυρπολήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1820, όταν ένας από τους ιδρυτές της σχεδίασε μια εξέγερση των σκλάβων, αλλά αργότερα ξαναχτίστηκε.

Στην επίθεση σκοτώθηκαν ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κλιμέντα Πίνκνι, οι τρεις πάστορες Ντιπέιν Μίντλετον Ντόκτορ, 49 ετών, Σαρόντα Κόλμαν Σίνγκλετον 45 ετών και Ντάνιελ Σίμονς, 74 ετών, και πέντε μέλη του εκκλησιάσματος, ηλικίας από 26 έως 87 ετών.

Ο Ντίλαν Ρουφ παρέμεινε επί μία ώρα μαζί τους, κατά τη διάρκεια της οποίας μελετούσαν τη Βίβλο, πριν σηκωθεί και τους πυροβολήσει. Σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του NBC ο νεαρός "δίστασε" να σκοτώσει τους εννέα ανθρώπους επειδή «όλοι τους ήταν πολύ ευγενικοί μαζί του».

Σχετικές ειδήσεις