ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Διαδήλωση κατά της λιτότητας στην Ελλάδα με... ελληνική εκπροσώπηση

Γερμανία: Διαδήλωση κατά της λιτότητας στην Ελλάδα με... ελληνική εκπροσώπηση

Πάνω από 10.000 άτομα πήραν μέρος στην κινητοποίηση «Κάνουμε αλλιώς την Ευρώπη» που οργανώθηκε στο Βερολίνο, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους μετανάστες στην Ευρώπη και κατά της λιτότητας στην Ελλάδα, μετά από κάλεσμα αριστερών οργανώσεων και των γερμανικών αντιπολιτευόμενων κομμάτων Die Linke και των Πρασίνων.Το «παρών» έδωσε η η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου.

Η ειρηνική πορεία ξεκίνησε από μια πλατεία της συνοικίας Κρόιτσμπεργκ και θα καταλήξει στην Πύλη του Βραδεμβούργου. Το πλήθος φώναζε συνθήματα υπέρ των μεταναστών, καθώς σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων. «Ούτε σύνορα, ούτε έθνη, σταματήστε τις απελάσεις» και «Πείτε το δυνατά, πείτε το καθαρά, οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι εδώ» ήταν κάποια από αυτά.

Ορισμένοι διαδηλωτές κρατούσαν επίσης ελληνικές σημαίες ή πλακάτ με συνθήματα υπέρ της Αθήνας. «Η τεχνοκρατική, ψυχρή και νεοφιλελεύθερη Ευρώπη υπό τη διοίκηση της Γερμανίας είναι ανυπόφορη», έγραφε ένα πανώ.

Προσκεκλημένη της Αριστεράς, βρίσκεται στο Βερολίνο και συμμετέχει στη συγκέντρωση η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, η οποία απηύθυνε και χαιρετισμό στους συγκεντρωθέντες.

Κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και την Ελλάδα είναι προγραμματισμένες και σε άλλες πόλεις. Στη Γερμανία, είναι προγραμματισμένη στο Μόναχο μια διαδήλωση «Αλληλεγγύης προς την Ελλάδα».

Στην Ιταλία, περίπου 100 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το Κολοσσαίο, αψηφώντας τη βροχή, ζητώντας "Να σταματήσει τώρα η σφαγή" των μεταναστών στη Μεσόγειο. Κάποιοι επωφελήθηκαν για να εκφράσουν αισθήματα αλληλεγγύης και στην Αθήνα.

«Είμαστε εδώ για να σώσουμε την Ευρώπη μας, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων, των μεταναστών και της Ελλάδας. Η Ευρώπη πρέπει να ανήκει σε όλους και όχι μόνο στους Γερμανούς και τις τράπεζες», δήλωσε ένας 66χρονος συνταξιούχος.

Σχετικές ειδήσεις