ΚΟΣΜΟΣ

Ο ΟΗΕ κατηγορεί τις δυνάμεις του Άσαντ για δολοφονίες αμάχων

Ο ΟΗΕ κατηγορεί τις δυνάμεις του Άσαντ για δολοφονίες αμάχων

Για στοχοποίηση αμάχων και εγκλήματα πολέμου στη Συρία και συγκεκριμένα στο Χαλέπι από τις κυβερνητικές δυνάμεις κάνει λόγο ο ΟΗΕ μέσω ανακοίνωσης των εμπειρογνωμόνων του.

Τόσο οι στρατιωτικές οργανώσεις όσο και οι οργανώσεις των ανταρτών, περιλαμβανομένου του Ισλαμικού Κράτους, επέβαλαν πολιορκίες με "καταστροφικά αποτελέσματα" στερώντας από τους κατοίκους τρόφιμα και φάρμακα και οδηγώντας τους έτσι στον υποσιτισμό και τον λιμό, αναφέρουν οι εμπειρογνώμονες στην τελευταία έκθεσή τους.

«Ο βομβαρδισμός περιοχών που κατοικούνται από αμάχους από μη κρατικές ένοπλες οργανώσεις, περιλαμβανομένων --αλλά όχι μόνο-- του ΙΚ, της Τζαμπάτ αλ-Νόσρα και της Τζάις Αλ-Ισλάμ--έχουν προκαλέσει τον τρόμο σε άνδρες, γυναίκες και παιδιά που κατοικούν σε περιοχές ελεγχόμενες από την κυβέρνηση», δήλωσε ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο Πάουλο Πινέιρο, πρόεδρος της επιτροπής των ερευνητών του ΟΗΕ.

Περισσότεροι από 220.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον εμφύλιο που μαίνεται επί τέσσερα χρόνια, ενώ ο αριθμός των προσφύγων ανέρχεται σε τέσσερα εκατομμύρια.

Φέτος, κυβερνητικά αεροπλάνα και ελικόπτερα βομβάρδισαν περιοχές στην ανατολική επαρχία του Χαλεπίου, «κυρίως με βόμβες-βαρέλια--σχεδόν σε καθημερινή βάση», σύμφωνα με τους ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες. Οι αεροπορικές επιθέσεις πόλεων όπως η Ντεράα και η Ιντλίμπ επίσης εντατικοποιήθηκαν.

«Η συνεχιζόμενη χρήση βομβών-βαρελιών στις αεροπορικές επιδρομές εναντίων ολόκληρων περιοχών, αντί συγκεκριμένων στόχων, παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και, όπως έχει ήδη αποδειχτεί, η στοχοποίηση πολιτών συνιστά έγκλημα πολέμου», αναφέρεται στην έκθεση.

Οι εμπειρογνώμονες, οι οποίοι έχουν συντάξει πέντε εμπιστευτικές λίστες με ύποπτους για εγκλήματα πολέμου από όλες τις πλευρές, προειδοποίησαν:

«Η πορεία που ακολουθούν τα ελικόπτερα τα οποία ευθύνονται για τις ρίψεις με βόμβες-βαρέλια, καταγράφεται. Οι διοικητές των βάσεων και των διαδρόμων απογείωσης, όπου εφοδιάζονται τα ελικόπτερα και απ΄όπου απογειώνονται, θα πρέπει να λογοδοτήσουν».

Ο Σύρος πρεσβευτής Χουσάμ Έντιν Αάλα απέρριψε τα ευρήματα της έκθεσης αναφορικά με τις κυβερνητικές πρακτικές και πρόσθεσε:

«Η τρομοκρατική οργάνωση ISIS έχει διαπράξει σφαγές στην Παλμύρα και έχει προκαλέσει τον θάνατο και τον τραυματισμό εκατοντάδων ανθρώπων, αλλά αυτά τα εγκλήματα δεν φαίνεται να αναφέρονται στην έκθεση».

Ο ίδιος κατηγόρησε τους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ για "συμπαιγνία και προκατάληψη" επειδή δεν κατήγγειλαν την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ για τη στήριξη που προσέφεραν στους αντάρτες οι οποίοι μάχονται για την ανατροπή του προέδρου Μπασίρ αλ-Ασαντ.

Από την πλευρά του, ο αμερικανός πρεσβευτής Κιθ Χάρπερ κατήγγειλε τη χρήση βομβών-βαρελιών από την κυβέρνηση της Δαμασκού και την φυλάκιση «δεκάδων χιλιάδων Σύρων, οι οποίοι υποβάλλονται σε βασανιστήρια, υφίστανται σεξουαλική βία, (κρατούνται υπό) απάνθρωπες συνθήκες και στερούνται μία δίκαιη δίκη».