ΚΟΣΜΟΣ

Γλύπτης ο νέος «εχθρός» του Ερντογάν

Γλύπτης ο νέος «εχθρός» του Ερντογάν

Ποινική διαδικασία ξεκίνησε εισαγγελέας στην Κωνσταντινούπολη ζητώντας να επιβληθεί ποινή φυλάκισης έως και τέσσερα έτη σε βάρος ενός διάσημου γλύπτη, του Μεχμέτ Ακσόι, τον οποίο κατηγορεί ότι εξύβρισε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έγραψε σήμερα ο τουρκικός Τύπος.

Σε μία συνέντευξη που είχε παραχωρήσει πρόσφατα στον Τύπο, ο Ακσόι, 75 ετών, είχε αναφερθεί με ειρωνικό τόνο στις κατηγορίες για διαφθορά που είχαν διατυπωθεί το Δεκέμβριο του 2013 εναντίον του Ερντογάν και στενών συνεργατών του, δηλώνοντας ότι «εγώ δεν θα χρησιμοποιούσα ποτέ χρήματα που προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες για τα γλυπτά μου».

Ο εισαγγελέας έκρινε ότι αυτή η φράση μπορεί να συνιστά «προσβολή» για το πρόσωπο του επικεφαλής του τουρκικού κράτους, ένα έγκλημα που τιμωρείται με φυλάκιση πολλών ετών σύμφωνα με το άρθρο 299 του ποινικού κώδικα της Τουρκίας.

Ο γλύπτης έχει παρελθόν δικαστικών διαμαχών με τον Ταγίπ Ερντογάν. Τον περασμένο Μάρτιο ο πρόεδρος είχε καταδικαστεί να καταβάλει στον καλλιτέχνη το ποσό των 3.500 ευρώ καθώς είχε χαρακτηρίσει «τερατούργημα» ένα μνημείο ύψους 30 μέτρων που είχε φιλοτεχνήσει κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με την Αρμενία, με στόχο να συμβολίσει την αδελφοσύνη μεταξύ των δύο λαών.

Σχετικές ειδήσεις