ΚΟΣΜΟΣ

Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από κυανόκρανους του ΟΗΕ

Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από κυανόκρανους του ΟΗΕ

Κυανόκρανοι των Ηνωμένων Εθνών κατηγορούνται για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών του δρόμου στην πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας Μπανγκούι και διενεργείται έρευνα, ανέφερε ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ την Τρίτη (23/6).

Τα Ηνωμένα Έθνη δεν κατονόμασαν τη χώρα από την οποία προέρχονται οι κυανόκρανοι, ούτε προσδιόρισαν πόσοι στρατιώτες πιθανόν εμπλέκονται στην υπόθεση. Η δύναμη του ΟΗΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία αριθμεί 10 χιλιάδες κυανόκρανους, που αναπτύχθηκαν για να αποκατασταθεί η ειρήνη στην χώρα όπου ξέσπασε σύρραξη το 2013, έπειτα από την κατάληψη της εξουσίας από τους κατά κύριο λόγο Μουσουλμάνους αντάρτες Σελέκα, προκαλώντας επιθέσεις σε αντίποινα από χριστιανούς παραστρατιωτικούς.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίτς δήλωσε πως η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ έλαβε γνώση των κατηγοριών για σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών την 19η Ιουνίου και η χώρα οι κυανόκρανοι των οποίων εμπλέκονται στην υπόθεση, ειδοποιήθηκε την 20ή Ιουνίου. Δεν ανέφερε πόσα παιδιά φέρονται ότι έχουν κακοποιηθεί.

«Προσφέρεται τώρα ιατρική φροντίδα και βοήθεια στα φερόμενα ως θύματα», δήλωσε ο Ντουζαρίτς στους δημοσιογράφους στην Νέα Υόρκη. «Ξέρουμε πως τα εγκλήματα (αυτά) μπορεί να είχαν διαπραχθεί ακόμη και το 2014 έως και πολύ πρόσφατα φέτος».

«Αν οι κατηγορίες στοιχειοθετούνται, αυτό θα συνιστά ενδεχομένως μια σοβαρότατη παραβίαση των αρχών των Ηνωμένων Εθνών και του κώδικα διαγωγής των κυανόκρανων. Το αίτημα προς τη χώρα μέλος θα είναι να προχωρήσει σε άμεσες και αρμόζουσες πειθαρχικές διαδικασίες για να τιμωρηθούν οι ενεχόμενοι σε τέτοια εγκλήματα», ανέφερε ο ίδιος.

Η επιβολή ποινών για εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί από κυανόκρανους του ΟΗΕ είναι ευθύνη της χώρας τους.

Ο Ντουζαρίτς δήλωσε πως η χώρα που εμπλέκεται στην βοήθεια των στρατευμάτων έχει ξεκινήσει έρευνα και αναμένεται να δώσει αναφορά στα Ηνωμένα Έθνη «το συντομότερο δυνατό».

Ρoή Ειδήσεων