ΚΟΣΜΟΣ

Ομπάμα σε Ολάντ: Δεν σε κατασκοπεύουμε

Ομπάμα σε Ολάντ: Δεν σε κατασκοπεύουμε

O Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε σήμερα κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ τη δέσμευσή του «να μπει ένα τέλος στις απαράδεκτες μεταξύ συμμάχων (...) πρακτικές του παρελθόντος» που σχετίζονται με την κατασκοπεία, γνωστοποίησε η γαλλική προεδρία.

Η τηλεφωνική συνδιάλεξη, που πραγματοποιήθηκε μετά τις αποκαλύψεις στον Τύπο σχετικά με την παρακολούθηση από τους Αμερικανούς των συνομιλιών τριών προέδρων της Γαλλίας το διάστημα μεταξύ 2006 και 2012, «αποτέλεσε μία ευκαιρία προκειμένου να τεθούν επί τάπητος οι αρχές που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των συμμάχων σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες πληροφοριών» επισήμανε το μέγαρο των Ηλυσίων σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα επανέλαβε ξεκάθαρα την ακλόνητη δέσμευσή του, την οποία διατύπωσε τον Νοέμβριο του 2013 μετά την υπόθεση Σνόουντεν, και την οποία υπενθύμισε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του προέδρου (Φρανσουά Ολάντ) τον Φεβρουάριο του 2014, να βάλει ένα τέλος στις πρακτικές που ενδέχεται να εφαρμόστηκαν κατά τη παρελθόν και που είναι απαράδεκτες μεταξύ συμμάχων» υπογραμμίζεται στο δελτίο τύπου.

«Αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών της Γαλλίας θα μεταβούν πολύ σύντομα στην Ουάσιγκτον με στόχο την εμβάθυνση της συνεργασίας» μεταξύ των δύο χωρών, τονίζεται επίσης.

«Η Ουάσιγκτον δεν κατασκοπεύει τις επικοινωνίες του Φρανσουά Ολάντ»

Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διαβεβαίωσε τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ότι οι ΗΠΑ δεν υποκλέπτουν τις τηλεφωνικές του συνδιαλέξεις και δεν κατασκοπεύουν τις άλλες επικοινωνίες του.

Ο Μπαράκ Ομπάμα «επανέλαβε ότι παραμένουμε προσηλωμένοι στη δέσμευσή μας που είχαμε διατυπώσει προς τους Γάλλους εταίρους μας στα τέλη του 2013 ότι δεν στοχοποιούμε και δεν θα στοχοποιήσουμε τις επικοινωνίες του Γάλλου προέδρου» επισήμανε ο Λευκός Οίκος σε μία ανακοίνωση που εξέδωσε, όπου προστίθεται ότι οι δύο ηγέτες συνομίλησαν στο τηλέφωνο νωρίτερα σήμερα.

Σχετικές ειδήσεις