ΚΟΣΜΟΣ

«Η υποστήριξη της Τουρκίας στους τζιχαντιστές οδήγησε στην επίθεση στο Κομπάνι»

«Η υποστήριξη της Τουρκίας στους τζιχαντιστές οδήγησε στην επίθεση στο Κομπάνι»

Άποψη που θα πυροδοτήσει αντιδράσεις εξέφρασε το φιλοκουρδικό κόμμα της Τουρκίας (HDP) και συγκεκριμένα η μία εκ των δύο ηγετών της Φιγκέν Γιουκσεκντάγ, τονίζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η επίθεση στο Κομπάνι είναι το αποτέλεσμα της υποστήριξης που εδώ και χρόνια παρέχει η τουρκική κυβέρνηση στους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Η Γιουκσεκντάγ δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους πως υπάρχει "μεγάλη πιθανότητα" οι δράστες των σημερινών επιθέσεων να εισήλθαν στο Κομπάνι από την Τουρκία, παρότι η Άγκυρα έχει αρνηθεί τις κατηγορίες αυτές.

Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εξαπέλυσαν σήμερα επιθέσεις εναντίον της συριακής κυβέρνησης και των κούρδων πολιτοφυλάκων πραγματοποιώντας τρεις επιθέσεις καμικάζι στο Κομπάνι μέσα σε μερικές ώρες, μετά την είσοδο των τζιχαντιστών σ' αυτή την κουρδική πόλη της Συρίας στα σύνορα με την Τουρκία, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Μια πρώτη επίθεση πραγματοποιήθηκε κοντά στο τουρκικό μεθοριακό φυλάκιο του Μουρσίτπιναρ γύρω στις 05:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ενώ οι δύο άλλες έπληξαν την ίδια ζώνη βόρεια του Κομπάνι ανάμεσα στις 12:00 το μεσημέρι και τις 13:00.

Οι τρεις επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν από καμικάζι που οδηγούσαν παγιδευμένα οχήματα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, το οποίο δεν ήταν σε θέση να ανακοινώσει έναν απολογισμό των θυμάτων.

«Η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει το ΙΚ εδώ και χρόνια. Η σημερινή σφαγή αποτελεί μέρος αυτής της υποστήριξης», δήλωσε η Φιγκέν Γιουκσεκντάγ.

Το φιλοκουρδικό HDP κατέλαβες έδρες στο κοινοβούλιο για πρώτη φορά μετά τις εκλογές της 7ης Ιουνίου αφού πέρασε το όριο του 10%. Η επιτυχία του συνέβαλε ώστε να στερηθεί την κοινοβουλευτική πλειοψηφία το κυβερνών AKP του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για πρώτη φορά σε μια δεκαετία. Το AKP χρειάζεται τώρα έναν εταίρο για να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό.

«Τα σχόλια των τούρκων πολιτικών είναι για εμάς κενά περιεχομένου. Η τουρκική κυβέρνηση είναι αυτή που πρέπει να αποδείξει ότι δεν υποστηρίζει το Ισλαμικό Κράτος», πρόσθεσε η Γιουκσεκντάγ.

Η ίδια είπε επίσης στους δημοσιογράφους ότι υπάρχουν "πολλές πιθανότητες" οι δράστες των σημερινών επιθέσεων να εισήλθαν στο Κομπάνι από την Τουρκία. Η Άγκυρα έχει αρνηθεί την κατηγορία αυτή και έχει υποστηρίξει πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε από την Ζαραμπλούς, που βρίσκεται δυτικά του Κομπάνι.

Σχετικές ειδήσεις