ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Καταγγέλλουν τους τζιχαντιστές για κτηνωδίες

ΗΠΑ: Καταγγέλλουν τους τζιχαντιστές για κτηνωδίες

Τις «ωμότητες» και τις «κτηνωδίες» των ένοπλων ισλαμιστικών οργανώσεων (Ισλαμικό Κράτος, Αλ Κάιντα και Μπόκο Χαράμ) κατήγγειλε η αμερικανική κυβέρνηση στην ετήσια έκθεσή της για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το ογκώδες έγγραφο που δημοσιεύεται κάθε χρόνο από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών καταγράφει σε γενικές γραμμές τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται από τις κυβερνήσεις.
Όμως η έκθεση του 2014 επικεντρώθηκε στους «μη κρατικούς παράγοντες», αυτούς που η Ουάσιγκτον ονομάζει «τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος, η Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ, η Μπόκο Χαράμ (ή) οι ισλαμιστές Σεμπάμπ» της Σομαλίας.
«Θα θυμόμαστε το 2014 ως το έτος κατά το οποίο ωμότητες διαπράχθηκαν από μη κρατικούς παράγοντες. Οι κτηνωδίες αυτών των παραγόντων είναι μία από τις αξιοσημείωτες τάσεις» που καταγράφονται στην ετήσια έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οποία δημοσιεύτηκε έπειτα από καθυστέρηση 4 μηνών.
Προλογίζοντας το έγγραφο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι υπογράμμισε ότι οι ένοπλες ισλαμιστικές ομάδες «όχι μόνο δεν υπολογίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα (όμως επιπλέον) δεν επιδεικνύουν κανένα σεβασμό για την ανθρώπινη ζωή».
«Έχουμε δει οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος να καίνε ζωντανούς ανθρώπους, να αποκεφαλίζουν με βάρβαρο τρόπο κρατουμένους, να υπαγάγουν νεαρά κορίτσια στη δουλεία και να εκτελούν αθώους» ανθρώπους, έγραψε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στον πρόλογο της έκθεσης.

Σχετικές ειδήσεις