ΚΟΣΜΟΣ

Πυρηνικό πρόγραμμα Ιράν: Τεταμένο το κλίμα στις διαπραγματεύσεις

Πυρηνικό πρόγραμμα Ιράν: Τεταμένο το κλίμα στις διαπραγματεύσεις

Οι διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα εισήλθαν την Τετάρτη (08/07) στην τελική ευθεία, με το κλίμα στη Βιέννη να είναι τεταμένο, καθώς ζητήματα «πολύ πολύ δύσκολα», σύμφωνα με δυτικό διπλωμάτη, πρέπει να διευθετηθούν άμεσα ώστε να επιτευχθεί μια ιστορική συμφωνία.

Δωδέκατη ημέρα σκληρών διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων, και τα σημεία τριβής παραμένουν, σύμφωνα με τις εμπλεκόμενες πλευρές.

«Δύσκολες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν από τις δύο πλευρές, αν θέλουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία», δήλωσε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Φίλιπ Χάμοντ διαβεβαιώνοντας ωστόσο, ότι υπάρχει πάντα "σαφής βούληση" για την επίτευξη συμφωνίας και από τις δύο πλευρές.

Υψηλόβαθμος ιρανός διπλωμάτης δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του έχει παρουσιάσει "εποικοδομητικές λύσεις" για την επίλυση διαφωνιών στις διαπραγματεύσεις με την ομάδα 5+1 (Βρετανία, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και ΗΠΑ) για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

«To Ιράν έχει παρουσιάσει εποικοδομητικές προτάσεις για να ξεπεράσει τις διαφορές που παραμένουν. Δεν θα επιδείξουμε ευελιξία όσον αφορά τις κόκκινες γραμμές μας», δήλωσε ο διπλωμάτης που δεν κατονομάζεται.

Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ δήλωσε ότι το Ιράν πρέπει να συμβάλει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και ότι θα χρειαστεί ένα πρόγραμμα επιτήρησης για να διασφαλιστεί ότι η Τεχεράνη τηρεί μια συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα η οποία τελεί υπό διαπραγμάτευση με τις έξι παγκόσμιες δυνάμεις.

«Η εμπιστοσύνη έχει καταστραφεί από την πλευρά του Ιράν. Για τον λόγο αυτό, το Ιράν πάνω απ΄όλα πρέπει τώρα να παράσχει στοιχεία για να συμβάλλει στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης», ισχυρίστηκε ο Στάινμαϊερ, σύμφωνα με αποσπάσματα συνέντευξής του στο γερμανικό ραδιοφωνικό δίκτυο ARD.

«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διαθέτουμε δυνατότητες επιτήρησης ώστε να έχουμε μια γενική εικόνα για το εάν το Ιράν τηρεί τις υποχρεώσεις του. Πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχει διαφάνεια σε σχέση με τις υποσχέσεις που δίνει εδώ το Ιράν».

Η Τεχεράνη και η ομάδα 5+1 προσπαθούν να καταλήξουν σε μια τελική συμφωνία ώστε να τερματιστεί μια αντιπαράθεση δεκαετίας για το επίμαχο πυρηνικό της πρόγραμμα. Βάσει της συμφωνίας αυτής το Ιράν μπορεί να περιορίσει τις ευαίσθητες πυρηνικές του δραστηριότητες για τουλάχιστον μια δεκαετία με αντάλλαγμα μια άρση των οικονομικών κυρώσεων.

Οι διαπραγματεύσεις που έχουν παραταθεί ήδη δύο φορές, καθώς θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου, στη συνέχεια στις 7 Ιουλίου, αυτή τη φορά δεν αναμένεται να λάβουν νέα παράταση πέραν της Παρασκευής 10 του μηνός, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Εμπάργκο όπλων

Τα σημεία τριβής παραμένουν τα ίδια. Αφορούν κυρίως τη διάρκεια μιας συμφωνίας, τις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης και την "πιθανή στρατιωτική διάσταση" του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Όσον αφορά το θέμα των "κυρώσεων", ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι το θέμα του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στο Ιράν παραμένει "μείζον πρόβλημα".

Το Ιράν ζητεί το τέλος των κυρώσεων για τα όπλα, οι οποίες υιοθετήθηκαν το 2010 από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε χθες ο Αμπάς Αραγκτσί στην κρατική τηλεόραση. Ωστόσο "οι περιορισμοί σε σχέση με τα όπλα και τους πυραύλους" θα διατηρηθούν στο πλαίσιο μιας πιθανής συμφωνίας, τόνισε Αμερικανός αξιωματούχος.

Η άρση των περιορισμών στα όπλα και τους πυραύλους μέσα σε μια συμφωνία θα είναι δύσκολο να εγκριθεί, δεδομένου του περιφερειακού πλαισίου και της εμπλοκής του Ιράν σε διάφορες συγκρούσεις, κυρίως στη Συρία και το Ιράκ.

Ένα άλλο σημείο τριβής αφορά την πιθανή στρατιωτική διάσταση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, τουλάχιστον μέχρι το 2003, στην οποία η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) θέλει να ρίξει άπλετο φως.

Σχετικές ειδήσεις