ΚΟΣΜΟΣ

Ύποπτος για εγκλήματα πολέμου Σέρβος εκδόθηκε από την Αυστραλία στην Κροατία

Ύποπτος για εγκλήματα πολέμου Σέρβος εκδόθηκε από την Αυστραλία στην Κροατία

Ο πρώην διοικητής σερβικής παραστρατιωτικής μονάδας, Ντράγκαν Βασιλίκοβιτς, γνωστός ως «Κάπτεν Ντράγκαν», ο οποίος κατηγορείται από την Κροατία για εγκλήματα πολέμου, εκδόθηκε από την Αυστραλία στις κροατικές αρχές και έφθασε στο αεροδρόμιο του Ζάγκρεμπ συνοδεία αστυνομικών οι οποίοι είχαν μεταβεί στο Σίδνεϊ για να τον παραλάβουν.

Ο Ντ. Βασιλίκοβιτς, ο οποίος ζούσε για πολλά χρόνια στην Αυστραλία ως Ντάνιελ Σνέντεν και εργαζόταν ως δάσκαλος του γκολφ, θα μεταφερθεί από το Ζάγκρεμπ στο Σπλιτ, καθώς η εισαγγελία της πόλης διεξάγει έρευνα σε βάρος του για εγκλήματα πολέμου εναντίον αιχμαλώτων πολέμου και αμάχων.

Ως πρώην διοικητής της σερβικής παραστρατιωτικής μονάδας στην περιοχή της Κροατίας, που ελεγχόταν από αντάρτες Σέρβους στη διάρκεια του πολέμου, κατηγορείται για κακοποιήσεις, βασανισμούς και δολοφονίες Κροατών αιχμαλώτων πολέμου στις φυλακές της Κνιν και της Μπρούσκα, στη νότια Κροατία, το 1991.

Θεωρείται, επίσης, ύποπτος για συμμετοχή στο σχεδιασμό επίθεσης στην πόλη Γκλίνα, στην κεντρική Κροατία και στα γύρω χωριά τον Ιούλιο του 1991, όταν άμαχοι σκοτώθηκαν και περιουσίες λεηλατήθηκαν και καταστράφηκαν. Επιπλέον, η εισαγγελία της πόλης Σίμπενικ διεξάγει έρευνα εναντίον του για εγκλήματα πολέμου στην περιοχή της Κνιν το 1991 -1992.

Ο Ντ. Βασιλίκοβιτς αρνείται τις κατηγορίες και έχει εκφράσει φόβους ότι δεν θα έχει δίκαιη δίκη στην Κροατία.
«Ο Ντράγκαν Βασιλίκοβιτς μετά από μακρά δικαστική μάχη που άρχισε πριν από εννέα χρόνια εκδόθηκε στην Κροατία και βρίσκεται στη χώρα. Θα παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη, όπως κάθε άλλος κατηγορούμενος», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Κροατίας, Όρσατ Μίλιενιτς, στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης τύπου στο Ζάγκρεμπ.

Ο Βασιλίκοβιτς συνελήφθη το 2006 στο Περθ και από τότε ήταν προφυλακισμένος, εκτός από την περίοδο που αφέθηκε ελεύθερος το 2009 και αρχές του 2010, με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Η κυβέρνηση της Αυστραλίας τον Νοέμβριο του 2012 αποφάσισε την έκδοσή του στην Κροατία μετά από πολυετείς νομικές διενέξεις και προσπάθειες του κατηγορούμενου να αμφισβητήσει το αίτημα έκδοσής του που υπέβαλαν οι κροατικές αρχές το 2005.