ΚΟΣΜΟΣ

Τρία ακόμη ανώτερα στελέχη του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν

Τρία ακόμη ανώτερα στελέχη του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν

Ένα ακόμη ανώτερο στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους, το τρίτο που ταυτοποιήθηκε, σκοτώθηκε, την Πέμπτη (9/7), σε επιδρομή ενός μη επανδρωμένου τηλεχειριζόμενου αεροσκάφους των ΗΠΑ, στο ανατολικό Αφγανιστάν.

«Ο Σαχιντουλάχ Σαχίντ, πρώην μέλος των Πακιστανών Ταλιμπάν ο οποίος είχε αποσκιρτήσει στο Ισλαμικό Κράτος και δρούσε στο Αφγανιστάν, σκοτώθηκε μαζί με πέντε ακόμη ενόπλους την Τρίτη», δήλωσε τοπικός αξιωματούχος.

«Ήθελε να επεκτείνει τη δράση του ΙΚ στη χώρα και ο θάνατός του θα έχει επιπτώσεις στη δράση της οργάνωσης», συμπλήρωσε ο Χάσιμπ Σεντίκι, εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Εθνικής Ασφαλείας (ΔΕΑ) του Αφγανιστάν, στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο Σαχίντ σκοτώθηκε στην ίδια επιδρομή, η οποία είχε αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του και ο δεύτερος στην ιεραρχία του Αφγανιστάν, ο Γκιουλ Ζαμάν, καθώς και άλλοι 4 ισλαμιστές στην περιοχή Ακίν, της επαρχίας Νανγκαρχάρ, όπου το ΙΚ έχει κερδίσει έδαφος το τελευταίο διάστημα απωθώντας τους Ταλιμπάν. Ανάμεσα, δε, στους υπόλοιπους 4 νεκρούς βρίσκεται ακόμη ένα στέλεχος του ΙΚ.

Η Νανγκαρχάρ, η οποία γειτνιάζει με περιοχές εκτός κρατικού ελέγχου στο έδαφος του Πακιστάν, είναι από τις αφγανικές επαρχίες όπου το ΙΚ θεωρείται πιο ενεργό.

Οι μαχητές που έχουν ενταχθεί στο ΙΚ, στην πλειονότητά τους πρώην μέλη των Ταλιμπάν που έχουν απογοητευθεί από την αποτυχία των προσπαθειών του κινήματος να επιστρέψει στην εξουσία στην Καμπούλ, συχνά συνοδεύονται από δεκάδες ξένους μαχητές με μαύρα λάβαρα σε διάφορες περιοχές της επαρχίας.

Ένας μικρός, αλλά αυξανόμενος αριθμός πρώην Ταλιμπάν δηλώνει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος στην επικράτεια του Αφγανιστάν. Οι νεοπροσύλητοι στην οργάνωση γίνονται συχνά στόχος επιδρομών αμερικανικών μη επανδρωμένων, τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών…

Σχετικές ειδήσεις