ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Η τράπεζα των BRICS θα μπορεί σύντομα να χρηματοδοτήσει προγράμματα

Πούτιν: Η τράπεζα των BRICS θα μπορεί σύντομα να χρηματοδοτήσει προγράμματα

Η νέα αναπτυξιακή τράπεζα που δημιουργήθηκε από τις αναδυόμενες χώρες των BRICS θα είναι επιχειρησιακή και σε θέση να χρηματοδοτεί προγράμματα ήδη από την επόμενη χρονιά, ανακοίνωσε την Πέμπτη (09/07) ο Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του οργανισμού, στην πόλη Ούφα της Ρωσίας.

«Η νέα τράπεζα ανάπτυξης θα χρηματοδοτεί προγράμματα ενεργειακά, μεταφορών ή βιομηχανικής ανάπτυξης», δήλωσε ο Πούτιν έπειτα από συνομιλίες με τους αρχηγούς των κρατών των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική).

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, οι πρώτες χρηματοδοτήσεις θα αρχίσουν από το 2016.

«Έχουμε ήδη επιλέξει 50 προγράμματα και πρωτοβουλίες στον οδικό μας χάρτη», διαβεβαίωσε, επισημαίνοντας πως μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η δημιουργία ενός κέντρου έρευνας για τις πηγές ενέργειας.

Οι BRICS, που αντιπροσωπεύουν το 40% του πληθυσμού και το ένα πέμπτο του ΑΕΠ του πλανήτη, αποφάσισαν να αποκτήσουν τη δική τους τράπεζα για να χρηματοδοτούν μεγάλα έργα υποδομής και να ασκήσουν πίεση στη δυτική ηγεμονία.

Αυτή η νέα τράπεζα θα έχει αρχικό κεφάλαιο 50 δισεκ. δολαρίων και θα συνδεθεί με ένα νομισματικό ταμείο 100 δισεκ. δολαρίων.

Η νέα αυτή χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική εμφανίζεται ως μια εναλλακτική επιλογή στο υφιστάμενο σύστημα, στο οποίο κυριαρχούν οι Δυτικοί, με το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα να αποτελούν τους πυλώνες της παγκόσμιας διακυβέρνησης.

Στη διάρκεια αυτής της συνόδου κορυφής των BRICS, η οποία διεξάγεται στην Ούφα, μια περιφερειακή πρωτεύουσα πάνω από 1.000 χλμ. ανατολικά της Μόσχας, η Ρωσία και η Κίνα δεσμεύθηκαν εξάλλου να χρησιμοποιήσουν περισσότερο τα αντίστοιχα νομίσματά τους στο εμπόριο και τις διμερείς επενδύσεις.

Ο Πούτιν υποστήριξε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει επίσης τα εθνικά νομίσματα για τις εμπορικές συναλλαγές με τους εταίρους της.

«Μια τέτοια πρωτοβουλία με την Ινδία, τη Βραζιλία ή τη Νότια Αφρική θα ήταν ενδιαφέρουσα και θα μπορούσε αναμφίβολα να αυξήσει τις εμπορικές ανταλλαγές μας. Με ένα νομισματικό αποθεματικό ύψους 100 δισεκ. δολαρίων, θα έχουμε τη δυνατότητα να αντιδρούμε με τον προσήκοντα τρόπο στις διακυμάνσεις της αγοράς», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχετικές ειδήσεις