ΚΟΣΜΟΣ

Διαπραγματεύσεις: Για πρόταση με παραχωρήσεις κάνουν λόγο τα διεθνή ΜΜΕ

Διαπραγματεύσεις: Για πρόταση με παραχωρήσεις κάνουν λόγο τα διεθνή ΜΜΕ

Για παραχωρήσεις στην πρόταση που έστειλε η Αθήνα ζητώντας νέο πακέτο 53,5 δισ. ευρώ με μέτρα περίπου 12 δισ. ευρώ κάνουν λόγο τα διεθνή ΜΜΕ,αναφέροντας ωστόσο ότι όλα βρίσκονται ακόμη στον αέρα.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων γράφει πως «η Αθήνα αποδέχεται in extremis πολλές από τις απαιτήσεις των πιστωτών», λέγοντας πως στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να πείσει τους εταίρους για χορήγηση πακέτου που «θα αποτρέψει έξοδο από το ευρώ».

Το BBC αναφέρει ότι η Ελλάδα κατέθεσε σχέδιο για οικονομικές μεταρρυθμίσεις σε μια έσχατη προσπάθεια να κλείσει η συμφωνία.

Το πρακτορείο Associated Press με τίτλο «η ελληνική κυβέρνηση προσφέρει σαρωτική προτάσεις στους πιστωτές», σημειώνει ότι το πακέτο «ενισχύει τις ελπίδες πως η Ελλάδα μπορεί να φτάσει σε συμφωνία διάσωσης που θα αποτρέψει καταστροφική έξοδο από το ευρώ, έπειτα από την επισημάνση από κεντρικής σημασίας εταίρους πως είναι ανοικτοί στο να συζητήσουν πώς θα ελαφρύνουν το βάρος του χρέους».

«Σε μία σημαντική στροφή 180 μοιρών, η κυβέρνηση αποδέχθηκε απαιτήσεις που νωρίτερα απέρριπτε ενώ κάποιες από τις προτάσεις είναι σκληρότερες από εκείνες που οι έλληνες ψηφοφόροι απέρριψαν στο δημοψήφισμα, όμως η κυβέρνηση λέει πως σε αντάλλαγμα θα επιδιώξει δέσμευση για διαπραγμάτευση αναδιάρθρωσης του χρέους» τονίζει το AP.

Η βρετανική εφημερίδα Guardian αναφέρει ότι «η Αθήνα αποδέχεται σκληρή λιτότητα την ώρα που πλησιάζει η συμφωνία», βλέποντας την ελληνική κυβέρνηση «να παραδίδεται σε απαιτήσεις των δανειστών για σκληρά μέτρα λιτότητας με αντάλλαγμα μία μετριοπαθή διαγραφή χρέους».

Η εφημερίδα κάνει επίσης αναφορά για τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το χρέος και επισημαίνει ότι «οι διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής γίνονται ενώ το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης».

Οι Financial Times αναφέρουν πως η ελληνική κυβέρνηση «υπέβαλε το πολυαναμενόμενο σχέδιο εν μέσω ενδείξεων πως ο Τσίπρας αντιμετωπίζει αντίσταση στην πρότασή του από τα πιο ριζοσπαστικά τμήματα του κόμματός του». «Εάν οι ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ καταλήξουν το Σάββατο πως η Αθήνα δεν έχει κινηθεί αρκετά, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν την επόμενη ημέρα ώστε να κάνουν προετοιμασίες για την έξοδο της χώρας από το ευρώ» γράφουν οι FT.

Η Sueddeutsche Zeitung γράφει ότι «η Αθήνα υπόσχεται μεταρρυθμίσεις σε φόρους και συντάξεις» λέγοντας πως την ίδια ώρα «η Ευρώπη συζητά για το βουνό χρέους της Ελλάδας και ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε εμφανίζεται έτοιμος να μιλήσει για αναδιάρθρωση με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις».

Σχετικές ειδήσεις