ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ο Νταβούτογλου άρχισε διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού

Τουρκία: Ο Νταβούτογλου άρχισε διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού

O εντολοδόχος πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ξεκίνησε σήμερα διαπραγματεύσεις με τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης με στόχο το σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού, ένα μήνα μετά τις βουλευτικές εκλογές στις οποίες επικράτησε το κόμμα του χωρίς ωστόσο να καταφέρει να συγκεντρώσει την αυτοδυναμία.

Ο μαραθώνιος επαφών του Νταβούτογλου ξεκίνησε με μία συνάντηση που διήρκησε σχεδόν δύο ώρες με τον πρόεδρο του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

«Είχαμε μία ειλικρινή και φιλική συνάντηση» δήλωσε ο Νταβούτογλου στον Τύπο μετά τα τετ-α-τετ με τον επικεφαλής του CHP.

Χαρακτήρισε επιπλέον τις συνομιλίες «προκαταρκτικές, ερευνητικές με στόχο να μάθουμε εάν μπορούμε να προχωρήσουμε προς τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για μια κυβέρνηση συνασπισμού».

Ο αρχηγός του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) διευκρίνισε ότι στόχος του ήταν σε πρώτη φάση να οικοδομηθεί «μία αμοιβαία εμπιστοσύνη» μεταξύ των πλευρών.

Ο εκπρόσωπος τύπου του CHP Χαλούκ Κοτς από την πλευρά του επέμεινε στην αναγκαιότητα να «αυξηθεί η εμπιστοσύνη» μεταξύ των δύο στρατοπέδων.

«Υπογραμμίσαμε την αναγκαιότητα να συγκροτηθεί μία ισχυρή κυβέρνηση» προσέθεσε ο ίδιος ενώπιον των δημοσιογράφων.

Οι συνομιλίες αναμένεται να συνεχιστούν αύριο με τη συνάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού με τον επικεφαλής του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί και κατόπιν, την Τετάρτη, με τη συνάντηση με τον αρχηγό του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Το AKP του Νταβούτογλου και του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που κυβερνά από το 2002, επικράτησε στις εκλογές της 7ης Ιουνίου, αφού έλαβε το 40,6% των ψήφων και συγκέντρωσε 258 εκ των 550 εδρών της Εθνοσυνέλευσης.
Ακολουθεί το CHP με 132 έδρες, το MHP με 80 και το HDP με 80 επίσης έδρες.

Οι συνομιλίες του Νταβούτογλου με τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης αναμένονται ακανθώδεις, καθώς τα κόμματα αυτά θέτουν πολύ αυστηρούς όρους που δύσκολα θα αποδεχθεί το κυβερνών κόμμα, όπως την επανέναρξη των ερευνών κατά της διαφθοράς.

Από την άλλη το HDP απέκλεισε δημοσίως κάθε ενδεχόμενο συμφωνίας με το ΑΚΡ.