ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία: Η Μέρκελ χειρίστηκε σωστά το θέμα της Ελλάδας υποστηρίζει το 55% των Γερμανών

Συμφωνία: Η Μέρκελ χειρίστηκε σωστά το θέμα της Ελλάδας υποστηρίζει το 55% των Γερμανών

Περισσότεροι από τους μισούς Γερμανούς δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη στάση που τήρησε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατά τις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν σε συμφωνία με την Ελλάδα, το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του περιοδικού Stern.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa το 55% των Γερμανών θεωρούν ότι η καγκελάριος "γενικά τήρησε σωστή στάση". Πάνω από τρεις στους δέκα (το 31% των ερωτηθέντων) είπαν ότι η Μέρκελ θα έπρεπε να εξαναγκάσει την Αθήνα να βγει από την ευρωζώνη.

Το 66% των υποστηρικτών του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) της Μέρκελ και των συντηρητικών Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSU), καθώς και το 62% των ψηφοφόρων του συγκυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) εγκρίνουν τη στάση που τήρησε η Μέρκελ. Εντύπωση πάντως προκαλεί ότι το 75% των υποστηρικτών των Πρασίνων και το 53% εκείνων του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς Die Linke αναγνωρίζουν ότι η καγκελάριος διαπραγματεύτηκε σωστά στη διαδικασία για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της.

Σε μια άλλη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στο διάστημα 6-10 Ιουλίου (πριν από τη συμφωνία της Δευτέρας) σε δείγμα 2.503 ψηφοφόρων από το ινστιτούτο Forsa για λογαριασμό του περιοδικού Stern και του τηλεοπτικού καναλιού RTL, περισσότεροι από τους μισούς (56%) είπαν ότι, αν μπορούσαν να ψηφίσουν απευθείας τον καγκελάριο της χώρας, θα επέλεγαν και πάλι την Άγγελα Μέρκελ που φέτος κλείνει 10 χρόνια στην εξουσία. Μόνο το 14% θα προτιμούσε τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τον ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών που πρόσφατα υιοθέτησε μια πολύ σκληρή γραμμή απέναντι στην Αθήνα.