ΚΟΣΜΟΣ

Το ΙΚ πραγματοποίησε επιθέσεις με χημικά όπλα εναντίον των Κούρδων της Συρίας

Το ΙΚ πραγματοποίησε επιθέσεις με χημικά όπλα εναντίον των Κούρδων της Συρίας

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους χρησιμοποίησαν πυραύλους που περιείχαν τοξικά αέρια σε επιθέσεις που πραγματοποίησαν εναντίον Κούρδων της Συρίας τον περασμένο μήνα, υποστήριξαν σήμερα οι κουρδικές δυνάμεις και μια μη κυβερνητική οργάνωση.

Οι Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφεραν και οι δύο ότι επιθέσεις με χημικά έγιναν στην επαρχία Χασάκε, στη βορειοανατολική Συρία.

Σύμφωνα με τις YPG στόχος των επιθέσεων αυτών, που πραγματοποιήθηκαν στις 28 Ιουνίου, ήταν η συνοικία Σαλχίγια της Χασάκε αλλά και άλλες θέσεις των Κούρδων στα νότια της πόλης Ταλ Μπρακ. Στην ανακοίνωσή της η κουρδική οργάνωση διαβεβαιώνει ότι έχει αποδείξεις πως τα βλήματα αυτά κατά την πρόσκρουση έκλυαν ένα "κίτρινο αέριο με έντονη οσμή σάπιων κρεμμυδιών". Στο σημείο της επαφής του βλήματος με το έδαφος υπήρχαν ίχνη ενός πράσινου υγρού το οποίο γινόταν κίτρινο όταν το χτυπούσε ο ήλιος.

«Οι στρατιώτες μας που εκτέθηκαν σε αυτές τις επιθέσεις υπέστησαν εγκαύματα στον λαιμό, στα μάτια και τη μύτη, είχαν πονοκεφάλους και μυικούς πόνους, παρουσίασαν έλλειψη συγκέντρωσης, προβλήματα κινητικότητας και έκαναν εμετούς», συνεχίζει η ανακοίνωση. Οι YPG δεν έκαναν λόγο για νεκρούς.

Οι Κούρδοι υποστηρίζουν ότι πρόσφατα εντόπισαν και κατάσχεσαν αντιασφυξιογόνες μάσκες που ανήκαν σε τζιχαντιστές του ΙΚ, γεγονός που «επιβεβαιώνει ότι το σχέδιό τους είναι να πραγματοποιήσουν χημική επίθεση σε αυτόν τον τομέα του μετώπου».

Το Παρατηρητήριο, μια οργάνωση που καταγράφει τις εξελίξεις στον πόλεμο της Συρίας βασιζόμενη σε ένα ευρύ δίκτυο ακτιβιστών, γιατρών και στρατιωτικών πηγών, ανακοίνωσε επίσης ότι τουλάχιστον 12 Κούρδοι μαχητές παρουσίασαν συμπτώματα που συνάδουν με αυτά μιας χημικής επίθεσης στο Ταλ Μπρακ.

Καμία από τις δύο οργανώσεις πάντως δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει τι είδους χημικά όπλα χρησιμποιήθηκαν από τους τζιχαντιστές.