ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί στο Αφγανιστάν απαγόρευσαν την πώληση πλαστικών όπλων;

Γιατί στο Αφγανιστάν απαγόρευσαν την πώληση πλαστικών όπλων;

Την πώληση πλαστικών όπλων, αφού σχεδόν 100 παιδιά τραυματίστηκαν παίζοντας με καραμπίνες και πιστόλια, κατά την τριήμερη γιορτή του Αΐντ αλ Φιτρ που σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού, απαγόρευσαν οι Αρχές του Αφγανιστάν.

Τα αληθινά πάντως όπλα είναι ευρύτατα διαδεδομένα στο Αφγανιστάν, ιδίως στις αγροτικές περιοχές, όπου όλοι οπλοφορούν για να προστατευτούν από τους αντάρτες ή τις συμμορίες.

Στη γιορτή του Αΐντ αλ Φιτρ η παράδοση επιτάσσει να δίνουν οι γονείς χαρτζιλίκι στα παιδιά. Τα μικρότερα συχνά χρησιμοποιούν αυτά τα χρήματα για να αγοράζουν πλαστικά πιστόλια και Καλάσνικοφ. Τα όπλα αυτά ωστόσο εκτοξεύουν μικρές μπάλες από καουτσούκ και, αν ο στόχος είναι σε μικρή απόσταση, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό. Στους τριήμερους εορτασμούς τραυματίστηκαν, μάλιστα, περισσότερα από 100 παιδιά και έφηβοι, σύμφωνα το υπουργείο Εσωτερικών. Στην πλειοψηφία τους έφεραν τραύματα στα μάτια.

plastikaopla afganistan1

Οι Αρχές απαγόρευσαν την πώληση τέτοιων παιχνιδιών, ενώ οι αστυνομικοί έλαβαν εντολή να τα κατάσχουν όπου τα βρουν «επειδή μπορούν να προκαλέσουν σωματικές και ψυχικές βλάβες».

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι το μέτρο χαιρετίστηκε από πολλούς Αφγανούς που θέλουν να εμποδίσουν τα παιδιά τους να μιμούνται τους αντάρτες και τους εξτρεμιστές. «Αν οι Αφγανοί παίζουν με πλαστικά όπλα όταν είναι μικροί, δεν θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν και αληθινά όπλα όταν μεγαλώσουν», σχολίασε χαρακτηριστικά στο Facebook ο συγγραφέας Αμπντούλ Σαχίντ.

Σχετικές ειδήσεις