ΚΟΣΜΟΣ

Μπριζίτ Μπαρντό κατά Αυστραλίας για το σχέδιο θανάτωσης εκατομμυρίων αγριόγατων

Μπριζίτ Μπαρντό κατά Αυστραλίας για το σχέδιο θανάτωσης εκατομμυρίων αγριόγατων

Η Μπριζίτ Μπαρντό καταδίκασε την πρόθεση των αυστραλιανών αρχών να θανατώσουν δύο εκατομμύρια αγριόγατες με στόχο την προστασία απειλουμένων θηλαστικών και πτηνών, προτείνοντάς τους στειρώσεις.

Οι αγριόγατες κρίθηκε ότι είναι οι κυριότεροι ένοχοι για το υψηλό ποσοστό εξαφάνισης των τοπικών ειδών θηλαστικών στην Αυστραλία, με ποσοστό που ξεπερνά το 10% των ειδών αυτών να έχουν εξαφανιστεί από τότε που οι Ευρωπαίοι εγκαταστάθηκαν εκεί πριν από δύο αιώνες.

Ο Αυστραλός υπουργός Περιβάλλοντος Γκρεγκ Χαντ δήλωσε ότι οι πληροφορίες που του δόθηκαν κάνουν λόγο για 20 εκατομμύρια αγριόγατες σε όλη τη χώρα, οι οποίες εξοντώνουν αναρίθμητα τοπικά είδη θηλαστικών κάθε βράδυ.

Ο ίδιος είπε ότι ο στόχος θανάτωσης δύο εκατομμυρίων αγριόγατων έχει ορίζοντα το 2020 και ότι, μεταξύ των άλλων μέτρων που θα ληφθούν, θα δημιουργηθούν περιφραγμένοι χώροι για την προστασία των απειλούμενων πτηνών και θηλαστικών.

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι η θανάτωση των αγριόγατων θα πραγματοποιηθεί υπό πολιτισμένες συνθήκες, ωστόσο η Γαλλίδα ηθοποιός χαρακτήρισε «σκάνδαλο» την απόφαση των αυστραλιανών αρχών κι έκανε έκκληση στην κυβέρνηση να αναθεωρήσει το «αποτρόπαιο» - όπως είπε - σχέδιό της.

«Αυτή η γενοκτονία ζώων είναι απάνθρωπη και γελοία. Εκτός του ότι είναι σκληρή, η εξόντωση αυτών των αγριόγατων είναι απόλυτα άχρηστη, καθώς οι υπόλοιπες από αυτές θα εξακολουθήσουν να πολλαπλασιάζονται», αναφέρει η κ. Μπαρντό σε ανοιχτή επιστολή της προς τον κ. Χαντ.

Σχετικές ειδήσεις