Βρέθηκε το αρχαιότερο Κοράνι του κόσμου – Ίσως να το έγραψε γνωστός του Μωάμεθ!

Newsroom Newsroom

Βρέθηκε το αρχαιότερο Κοράνι του κόσμου – Ίσως να το έγραψε γνωστός του Μωάμεθ!

Τμήματα ενός χειρόγραφου Κορανίου, το οποίο πιστεύεται ότι είναι όχι μόνο ένα από τα παλαιότερα αντίτυπα του ιερού αυτού βιβλίου των μουσουλμάνων, αλλά ίσως και να γράφτηκε από κάποιον που γνώριζε προσωπικά τον προφήτη Μωάμεθ (!), βρέθηκαν στη βιβλιοθήκη ενός βρετανικού πανεπιστημίου.

Η ραδιοχρονολόγηση έδειξε ότι οι σελίδες από περγαμηνή που φυλάσσονταν στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, στην κεντρική Ευρώπη, είναι ηλικίας τουλάχιστον 1.370 ετών. Κάτι που το καθιστά ως ένα από τα παλαιότερα χειρόγραφα του Κορανίου στον κόσμο.

«Μπορεί κάλλιστα να ανάγονται σε μια εποχή λίγα χρόνια μετά την ίδρυση του Ισλάμ», ανέφερε ο Ντέιβιντ Τόμας, καθηγητής Χριστιανισμού και Ισλάμ στο πανεπιστήμιο.

Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι το χειρόγραφο αποτελείται από δύο φύλλα περγαμηνής και περιέχει τμήματα των κεφαλαίων (Σούρες) 18-20 του Κορανίου. Είναι γραμμένο με μελάνι σε μια πρώιμη γραφή της αραβικής, την αποκαλούμενη χιτζάζι. Κατά λάθος, φυλασσόταν για χρόνια μαζί με τις σελίδες ενός παρόμοιου χειρόγραφου Κορανίου από τα τέλη του 7ου αιώνα…

Από τη ραδιοχρονολόγηση με άνθρακα, που λέγεται ότι έχει ακρίβεια 95,4%, διαπιστώθηκε ότι η περγαμηνή χρονολογείται μεταξύ 568-645, ενώ ο Μωάμεθ πιστεύεται ότι έζησε από το 570 μέχρι το 632. Σύμφωνα με τον Τόμας, τα τεστ που έγιναν στην περγαμηνή δείχνουν ότι το ζώο, από το οποίο προήλθε το δέρμα αυτό, ζούσε την ίδια περίοδο με τον Μωάμεθ ή λίγο μετά!

«Ο άνθρωπος που το έγραψε μπορεί κάλλιστα να γνώριζε τον προφήτη Μωάμεθ. Πιθανότατα θα τον είχε δει, ίσως τον άκουσε να κηρύττει. Ίσως να τον γνώριζε προσωπικά», υπογράμμισε ο Ντέιβιντ Τόμας μιλώντας στην τηλεόραση του BBC.

Το χειρόγραφο αποτελεί τμήμα μιας συλλογής 3.000 εγγράφων, του πανεπιστημίου, από τη Μέση Ανατολή. Τα αγόρασε τη δεκαετία του 1920 ο Αλφόνς Μινγκάνα, ένας Χαλδαίος ιερέας γεννημένος κοντά στη Μοσούλη του Ιράκ. Τα ταξίδια του για τον εντοπισμό και την αγορά των χειρογράφων χρηματοδοτήθηκαν από τον φιλάνθρωπο Έντουαρντ Κάντμπερι ο οποίος ήθελε να αυξήσει το κύρος του Μπέρμιγχαμ και να το καταστήσει διεθνές κέντρο θεολογικών σπουδών.

Το πανεπιστήμιο θα εκθέσει το χειρόγραφο τον Οκτώβριο, ενώ ο Μουχάμαντ Αφζά, ο πρόεδρος του Κεντρικού Τεμένους του Μπέρμιγχαμ, είπε ότι αναμένεται να προσελκύσει ανθρώπους απ' όλη τη Βρετανία. «Όταν είδα αυτές της σελίδες συγκινήθηκα πολύ. Τα μάτια μου γέμισαν με δάκρυα χαράς και συγκίνησης», κατέληξε χαρακτηριστικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved