ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Ο ΥΠΕΞ Τζεντιλόνι θα επισκεφθεί το Ιράν στις 4 και 5 Αυγούστου

Ιταλία: Ο ΥΠΕΞ Τζεντιλόνι θα επισκεφθεί το Ιράν στις 4 και 5 Αυγούστου

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι θα επισκεφθεί στις 4 και 5 Αυγούστου την Τεχεράνη, σε συνέχεια των επισκέψεων του γερμανού και του γάλλου ομολόγων του, στον απόηχο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, έγινε γνωστό από το υπουργείο.

Ο Πάολο Τζεντιλόνι είχε γράψει στις 17 Ιουλίου στον λογαριασμό του στο Twitter πως υπολόγιζε να μεταβεί "με την υπουργό [Οικονομικής Ανάπτυξης] Φεντερίκα Γκουίντι στην Τεχεράνη στις 4 και 5 Αυγούστου", όμως το υπουργείο δεν είχε επιβεβαιώσει μέχρι σήμερα αυτή την επίσκεψη για "λόγους ασφαλείας".

Η επίσκεψη δεν έχει ακόμη εγγραφεί στο επίσημο πρόγραμμα του υπουργού.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε στις 20 Ιουλίου τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν στις 14 Ιουλίου το Ιράν και οι μεγάλες δυνάμεις (Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία), ανοίγοντας τον δρόμο για την άρση των διεθνών κυρώσεων που πλήττουν από το 2006 την Ισλαμική Δημοκρατία.
Στις αρχές της εβδομάδας, ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έγινε ο πρώτος δυτικός ηγέτης αυτού του επιπέδου που επισκέφθηκε την Τεχεράνη μετά την επίτευξη της συμφωνίας, με σκοπό την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων της Γερμανίας με το Ιράν.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι αναμένεται επίσης να μεταβεί στην Τεχεράνη στις 28 Ιουλίου, ακολουθούμενη την επομένη από τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

Στο χθεσινό (24/07/2015) φύλλο της η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera αναφέρει πως ο Τζεντιλόνι θα συνοδεύεται κατά την επίσκεψή του στο Ιράν από μία αντιπροσωπεία που θα περιλαμβάνει κυρίως αξιωματούχους των επιχειρήσεων Eni (υδρογονανθράκων) και Finmeccanica (αεροναυτικής και άμυνας), καθώς και του ιταλικού Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Σύμφωνα με τη Eurostat, ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών της Ιταλίας με το Ιράν ανήλθε συνολικά στα 407,761 εκατομμύρια ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2015: 276,837 εκατομμύρια ευρώ για τις εξαγωγές και 130,924 εκατομμύρια ευρώ για τις εισαγωγές.

Συγκριτικά, για τη Γαλλία το ποσό αυτό είναι "μόλις" 129,849 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για τη Γερμανία φθάνει τα 569,885 εκατομμύρια ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις