ΚΟΣΜΟΣ

Οι Κούρδοι καταγγέλουν την Τουρκία για τη «δήθεν» επίθεση κατά των τζιχαντιστών

Οι Κούρδοι καταγγέλουν την Τουρκία για τη «δήθεν» επίθεση κατά των τζιχαντιστών

Αντί να επιτεθούν στις θέσεις που κατέχουν οι τρομοκράτες του ΙΚ, οι τουρκικές δυνάμεις επιτίθενται στις αμυντικές μας θέσεις τονίζει σε ανακοίνωσή της η YPG (Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού) αναφερόμενη στις πρόσφατες πρωτοβουλίες της Τουρκίας στο μέτωπο της Συρίας.Υπενθυμίζουμε πως τουρκικά άρματα μάχης βομβάρδισαν ένα χωριό της βόρειας Συρίας το οποίο τελεί υπό τον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων, τραυματίζοντας τουλάχιστον τέσσερις αντάρτες συμμάχους των Κούρδων. Η YPG αναφέρει πως τουρκικά άρματα μάχης έπληξαν τις θέσεις τους όπως και εκείνες των αράβων μαχητών συμμάχων τους στο συριακό χωριό Ζουρ Μάγκαρ στην επαρχία του Χαλεπιού.

Καλούμε τους τούρκους ηγέτες να θέσουν τέρμα σε αυτή την επίθεση και να τηρήσουν τους διεθνείς κανόνες. Λέμε στον τουρκικό στρατό να σταματήσει να πυροβολεί τους μαχητές μας και τις θέσεις τους, καταλήγει η ανακοίνωση.

Τους βομβαρδισμούς κατέγραψαν επίσης ακτιβιστές του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH).
Σύμφωνα με τον διευθυντή του OSDH, Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, πρόκειται προφανώς για την πιο σοβαρή επέμβαση της Τουρκίας στις ζώνες που τελούν υπό κουρδικό έλεγχο στη συριακή σύγκρουση.

Η Τουρκία χρησιμοποιεί ως άλλοθι τους τζιχαντιστές για να επιτεθεί στο PKK

Τις τελευταίες μέρες η Τουρκία πέρασε στην επίθεση εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος πλήττοντας επανειλημμένα τις θέσεις της στο συριακό έδαφος. Όμως η τουρκική κυβέρνηση εξαπέλυσε επίσης πλήγματα εναντίον των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο βόρειο Ιράκ, έπειτα από μία σειρά επιθέσεων εναντίον αστυνομικών που αποδόθηκαν σε μαχητές που πρόσκεινται στο PKK.
Η Τουρκία κήρυξε τον πόλεμο στον Ντάες (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) και στο PKK, δήλωσε ο μαχητής Μουσταφά Εμπάντι. Τώρα οι YPG υφίστανται τις επιθέσεις του ΙΚ και της Τουρκίας.

Οι YPG είναι η πιο οργανωμένη και η πιο αποτελεσματική εναντίον του ΙΚ δύναμη στη Συρία, όμως η Τουρκία βλέπει την προώθησή της με κακό μάτι λόγω των δεσμών της κουρδικής αυτής οργάνωσης της Συρίας με το PKK.

Σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται σήμερα στον τουρκικό Τύπο, ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύει η Τουρκία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και των ανταρτών του PKK μπορεί να αλλάξουν την ισορροπία στη Συρία και στο Ιράκ.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η επίθεση εναντίον των τζιχαντιστών του ΙΚ έγινε μετά τη φονική επίθεση αυτοκτονίας στη Σουρούτς (νότια Τουρκία) πριν από μία εβδομάδα, η οποία αποδόθηκε στο ΙΚ και τον θάνατο ενός τούρκου στρατιώτη που σκοτώθηκε στις 24 Ιουλίου από τους τζιχαντιστές.

Θέλαμε να είμαστε βέβαιοι πως η οργάνωση θα πληρώσει ακριβά τον θάνατο 32 ανθρώπων ώστε να μην επαναλάβει ποτέ μία τέτοια επίθεση. Ο θάνατος του στρατιώτη μας επιτάχυνε απλώς την αντίδρασή μας, είπε.

Ο κ. Νταβούτογλου αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για τη συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τη χρήση της βάσης του Ιντσιρλίκ (νότια Τουρκία) για τις επιδρομές τους εναντίον των ιζιχαντιστών στη Συρία και στο Ιράκ.