Υποστηρικτής των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ο νέος αρχηγός των Ταλιμπάν

Newsroom Newsroom

Υποστηρικτής των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ο νέος αρχηγός των Ταλιμπάν

Ο μουλάς Αχτάρ Μανσούρ, ο νέος επικεφαλής των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν έπειτα από τον θάνατο του μουλά Όμαρ, έχει τη φήμη ενός σχετικά μετριοπαθούς και ένθερμου υποστηρικτή των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, γεγονός που δημιουργεί ελπίδες ότι με τον ίδιο ως αρχηγό μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για τον τερματισμό της πολυετούς σύγκρουσης.

Ιδρυτικό μέλος του κινήματος, γνώριζε προσωπικά τόσο τον Οσάμα μπιν Λάντεν όσο και τον μουλά Όμαρ του οποίου υπήρξε το «δεξί χέρι».

«Είναι γνωστός ανάμεσα στους μαχητές επί του πεδίου ως περισσότερο υπερ των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, σε σχέση με τον μουλά Όμαρ, και λιγότερο αυστηρός», είπε ένας διοικητής των Ταλιμπάν ζητώντας να διατηρήσει την ανωνυμία του, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian.

Ο Μανσούρ, ο οποίος κατάγεται από μια φυλή της εθνότητας Παστούν, μεγάλωσε στην περιοχή Μαϊουάντ της επαρχίας Κανταχάρ του Αφγανιστάν και ζούσε κοντά στο σπίτι του μουλά Όμαρ όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα μετά την απόσυρση των σοβιετικών στρατευμάτων.

Εντάχθηκε στους Ταλιμπάν όταν το κίνημα ήρθε σε αντιπαράθεση με τους βίαιους πολέμαρχους της περιοχής και βοηθούσε στην εξασφάλιση χρημάτων και όπλων από τους πλούσιους επιχειρηματίες της φυλής του.

Ο νεαρός μουλάς ανήλθε στο αξίωμα του υπουργού Αεροπορίας και ήταν υπεύθυνος για τη διαχείριση της καθημερινής επιμελητείας των αεροπορικών μαχών της οργάνωσης εναντίον των αντίπαλων φατριών στα βόρεια της χώρας.

Την περίοδο εκείνη γνωρίστηκε με τον Μπιν Λάντεν επειδή ο εκλιπών αρχηγός της αλ Κάιντα ζούσε κοντά στο αεροδρόμιο της Κανταχάρ όπου ο Μανσούρ περνούσε τον περισσότερο χρόνο του.

Παραδόθηκε το 2001, όπως πολλοί ανώτεροι αξιωματούχοι των Ταλιμπάν, και μετέβη στον τότε νέο πρόεδρο του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι για να ζητήσει αμνηστία και στη συνέχεια αποσύρθηκε στην περιοχή του.

Αλλά οι αμερικανικές δυνάμεις δεν πίστεψαν ότι οι διοικητές των Ταλιμπάν τερμάτισαν τις μάχες κι έπειτα από μία σειρά βίαιων ολονύκτιων επιδρομών, ο Μανσούρ διέφυγε στο Πακιστάν, όπου βοήθησε στην ανασυγκρότηση των Ταλιμπάν.

Ο μουλάς Μανσούρ ξεκίνησε ως χαμηλόβαθμο στέλεχος της οργάνωσης, αλλά ανήλθε σε υψηλότερα αξιώματα όταν σκοτώθηκαν ή συνελήφθησαν από τις πακιστανικές δυνάμεις ασφαλείας ανώτερα μέλη των Ταλιμπάν.

Ένας σύντροφός του, ο οποίος ταξίδεψε μαζί του στο Ντουμπάι το 2001, όταν οι Ταλιμπάν συζητούσαν για απομάκρυνση του μπιν Λάντεν, τον περιγράφει ως φιλικό και μετριοπαθή.

Το όνομά του έγινε για πρώτη φορά ευρύτερα γνωστό το 2010 όταν αξιωματούχοι των δυτικών μυστικών υπηρεσιών ξόδεψαν δεκάδες χιλιάδες δολάρια μεταφέροντας έναν "ανώτερο διοικητή" στην Καμπούλ για ειρηνευτικές συνομιλίες μέχρι να συνειδητοποιήσουν ότι συνόδευαν κάποιον άλλον-- έναν μανάβη, ο οποίος υποδυόταν τον Μανσούρ.

Ο Μανσούρ δεν σχολίασε ποτέ δημοσίως αυτό το περιστατικό, το οποίο θεωρήθηκε ήττα για τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις που μάχονται στο Αφγανιστάν.

Αναλαμβάνοντας την ηγεσία των Ταλιμπάν, ο Μανσούρ αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με κάποιους αξιωματούχους τους που θα επιδιώξουν να ασκήσουν επιρροή, όπως ο γιος του μουλά Όμαρ, ο Γιακούμπ, ο οποίος φέρεται ότι αποχώρησε οργισμένος από συνάντηση με θέμα την διαδοχή, και ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης του κινήματος, ο 'Αμπντουλ Καγιούμ Ζακίρ, ένας σκληροπυρηνικός, ο οποίος είναι σε σύγκρουση με τον Μανσούρ εδώ και χρόνια και ο οποίος διαθέτει μεγάλη επιρροή στην επαρχία Χελμάντ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved