ΚΟΣΜΟΣ

Μέχρι κι ο Νετανιάχου καταδίκασε τη δολοφονία του νεογέννητου

Μέχρι κι ο Νετανιάχου καταδίκασε τη δολοφονία του νεογέννητου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου καταδίκασε ως «τρομοκρατική ενέργεια από κάθε άποψη» τον εμπρησμό-ο οποίος αποδίδεται σε εβραίους εξτρεμιστές-ενός σπιτιού σε χωριό της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, που είχε ως αποτέλεσμα να καεί ζωντανό ένα μωρό 18 μηνών και να τραυματιστούν σοβαρά οι δύο γονείς του και ο ηλικίας 4 ετών αδελφός του.

Οι τρεις τραυματίες διακομίσθηκαν με ελικόπτερο για νοσηλεία σε ισραηλινό νοσοκομείο, σύμφωνα με αξιωματούχους.

«Πρόκειται για μια τρομοκρατική ενέργεια από κάθε άποψη. Το Ισραήλ αναλαμβάνει αυστηρή δράση κατά της τρομοκρατίας, ασχέτως με το ποιοι είναι οι δράστες της», αναφέρει ο Νετανιάχου σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το τραγικό συμβάν, στην οποία υπογραμμίζει ότι έδωσε εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που έχουν στην διάθεσή τους για να συλλάβουν τους δολοφόνους και να τους οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Πρόκειται για μια τρομοκρατική ενέργεια, σημείωσε παράλληλα με τον πρωθυπουργό και ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μοσέ Γιααλόν.

«Ο φόνος του μωρού των Παλαιστινίων είναι μια τρομοκρατική ενέργεια δεν επιτρέπουμε σε τρομοκράτες να επιτίθενται κατά της ζωής Παλαιστινίων», προσθέτει ο υπουργός σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Το Ισραήλ ευθύνεται γι'αυτήν την εγκληματική ενέργεια, αντέδρασε παράλληλα ο εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα.

«Το έγκλημα αυτό δεν θα συνέβαινε αν η ισραηλινή κυβέρνηση δεν επέμενε να συνεχίζει τον εποικισμό και να προστατεύει τους εποίκους», δήλωσε ο Αμπού Ρουντέινα στο επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Η ισραηλινή κυβέρνηση είναι "εξ ολοκλήρου υπεύθυνη" για τον θάνατο του μωρού των Παλαιστινίων, το οποίο κάηκε ζωντανό, δήλωσε παράλληλα και ο υπ'αριθμόν δύο της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) Σαέμπ Ερεκάτ, σύμφωνα με τον οποίο "δεν μπορεί να διαχωρίσει κανείς αυτήν την βάρβαρη επίθεση" από μια "κυβέρνηση που εκπροσωπεί έναν συνασπισμό (που τάσσεται) υπέρ του εποικισμού και του απαρτχάιντ".

Το σπίτι στο οποίο κάηκε ζωντανό το μωρό βρίσκεται στην Ντούμα, ένα μικρό χωριό κοντά στην Ναμπλούς, και πυρπολήθηκε νωρίς σήμερα το πρωί την ώρα που η οικογένεια κοιμόταν. Στον εξωτερικό τοίχο του σπιτιού βρέθηκε γραμμένο με γκράφιτι στα εβραϊκά η λέξη εκδίκηση, σύμφωνα με την αστυνομία και αυτόπτες μάρτυρες.

Σύμφωνα με αξιωματούχους των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφάλειας, τέσσερις Ισραηλινοί έποικοι έβαλαν φωτιά στο σπίτι αυτό που είναι ένα από αυτά που βρίσκονται στην είσοδο της Ντούμα και έγραψαν συνθήματα στον εξωτερικό του τοίχο προτού διαφύγουν προς την κατεύθυνση ενός γειτονικού ισραηλινού οικισμού.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε και αυτός ότι γκράφιτι στα εβραϊκά βρέθηκαν γραμμένα στους τοίχους του σπιτιού και σημείωσε ότι ο στρατός έχει ξεκινήσει επιχείρηση «στον τομέα στον οποίο εκδηλώθηκε η πυρκαγιά για να εντοπίσει τους δράστες της επίθεσης».

«Η επίθεση αυτή κατά πολιτών συνιστά μόνον μια βάρβαρη τρομοκρατική ενέργεια», πρόσθεσε και από την πλευρά του ο αντισυνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ.

Το Ισραήλ κατεδάφισε δύο παράνομες κατασκευές στον οικισμό του Μπέιτ Ελ κοντά στην Ραμάλα και απομάκρυνε δεκάδες ανθρώπους από έναν άλλο ισραηλινό οικισμό κοντά στην Ναμπλούς την περασμένη Τετάρτη προκαλώντας διαμαρτυρίες.

Σχετικές ειδήσεις