ΚΟΣΜΟΣ

Το ΣΑ του ΟΗΕ ζήτησε ομόφωνα έρευνα για τη χρήση χημικών στη Συρία

Το ΣΑ του ΟΗΕ ζήτησε ομόφωνα έρευνα για τη χρήση χημικών στη Συρία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε ομόφωνα σήμερα από τον γενικό γραμματέα του οργανισμού Μπαν Κι-μουν και από τον επικεφαλής του παγκόσμιου οργανισμού για τον έλεγχο των χημικών όπλων να σχηματίσουν μια ομάδα εμπειρογνωμόνων για τον εντοπισμό αυτών που πραγματοποιούν επιθέσεις με χημικά όπλα στον συριακό εμφύλιο.

Η απόδοση ευθυνών για τις επιθέσεις με δηλητηριώδη αέρια στη Συρία θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για ανάληψη δράσης εκ μέρους του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας. Το εν λόγω σώμα έχει ήδη απειλήσει με συνέπειες για τέτοιες επιθέσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να περιλάβουν την επιβολή κυρώσεων.

Η Ρωσία, σύμμαχος της Δαμασκού, υπερψήφισε το κείμενο. Η Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και το Παρίσι κατηγορούν τον συριακό στρατό ότι πραγματοποίησε αυτές τις επιθέσεις, όμως σύμφωνα με τη Μόσχα δεν υπάρχει αδιάψευστη απόδειξη για την ενοχή του συριακού καθεστώτος.

Με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ζητείται από τον Μπαν, σε συντονισμό με τον επικεφαλής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), να υποβάλλει εντός 20 ημερών συστάσεις για τη δημιουργία ενός σώματος ερευνητών "για τον εντοπισμό στον μέγιστο εφικτό βαθμό ατόμων, οντοτήτων, οργανώσεων ή κυβερνήσεων" που εμπλέκονται σε οποιεσδήποτε χημικές επιθέσεις στη Συρία.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων