ΚΟΣΜΟΣ

Παλμύρα: Οι τζιχαντιστές ανατίναξαν τον αρχαίο ναό του Βάαλ-Δία

Παλμύρα: Οι τζιχαντιστές ανατίναξαν τον αρχαίο ναό του Βάαλ-Δία

Για αυτούς που αναρωτιούνται από τι τρέχουν να σωθούν οι χιλιάδες πρόσφυγες που συρρέουν στα νησιά, η απάντηση έρχεται από τη Παλμύρα όπου οι τζιχαντιστές ανατίναξαν το ναό του Βάαλ-Δία.Υπενθυμίζουμε πως μερικές μέρες πριν οι μαχητές του Χαλιφάτου είχαν αποκεφαλίσει τον Χάλεντ Άσαντ, επιφανή αρχαιολόγο και στη συνέχεια κρέμασαν το σώμα του από έναν κίονα στην κεντρική πλατεία του ιστορικού χώρου.

Τον Ιούνιο, το ΙΚ ανατίναξε δύο αρχαία ιερά στην Παλμύρα τα οποία δεν ανήκαν στα οικοδομήματα της Ρωμαϊκής εποχής, τα οποία όμως οι ισλαμιστές θεώρησαν ειδωλολατρικά και ιερόσυλα.

Ο βομβαρδισμός του κτιρίου αποτελεί την πρώτη φορά που οι τζιχαντιστές, οι οποίοι ελέγχουν εκτάσεις της Συρίας και του Ιράκ και κατέλαβαν την Παλμύρα τον Μάϊο, καταστρέφουν μνημειώδεις αρχαιότητες της Ρωμαϊκής εποχής. Ο ναός χτίστηκε στο πρώτο μισό του 1ου αιώνα Μ.Χ.

Πριν την κατάληψη της πόλης από το Ισλαμικό Κράτος, Σύροι αξιωματούχοι εκκένωσαν την περιοχή από τους περισσότερους κατοίκους και μετέφεραν εκατοντάδες αρχαία αγάλματα σε ασφαλείς περιοχές για να αποτρέψουν τη ληστεία, πώληση ή καταστροφή τους.
Η Παλμύρα θεωρείται Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO και περιέχει πολλά ερείπια μεγάλων Ρωμαϊκών κτιρίων στον εκτεταμένο αρχαιολογικό της χώρο.

Σχετικές ειδήσεις