ΚΟΣΜΟΣ

Μαυροβούνιο: Δεν υπάρχει πρόβλημα με τη ροή των μεταναστών και προσφύγων

Μαυροβούνιο: Δεν υπάρχει πρόβλημα με τη ροή των μεταναστών και προσφύγων

Λίγοι μόνο πρόσφυγες φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή στο Κέντρο Ασύλου, έξω από την Ποντγκόριτσα στο Μαυροβούνιο, όπου προς το παρόν, δεν υπάρχουν προβλήματα με τις αιτήσεις ασύλου, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Η επικεφαλής της Περιφερειακής Πρωτοβουλίας Μετανάστευσης, Ασύλου και Προσφύγων Ταμάρα Μουγκόσα δήλωσε στην εφημερίδα Pobjeda της Ποντγκόριτσας, ότι ο αριθμός των μεταναστών αλλάζει κάθε μέρα και πως η κατάσταση στην περιοχή είναι υπό συνεχή παρακολούθηση και γίνονται αναλύσεις.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να αναλύσει κανείς την κατάσταση προσεκτικά καθώς και τα πιθανά σενάρια προκειμένου να μπορέσει να αντιδράσει έγκαιρα και να προλάβει τυχόν αρνητικές συνέπειες στη μεταναστευτική διαδικασία, τόνισε η κ. Μουγκόσα.
Έκανε δε ιδιαίτερη μνεία στην υπεύθυνη, όπως τόνισε, προσέγγιση του Μαυροβουνίου σε ό,τι αφορά την προστασία όλων των δικαιωμάτων των μεταναστών, των αιτούντων άσυλων ή των προσφύγων, στη βάση των διεθνών και εσωτερικών συνθηκών και κανονισμών.
Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, οι αιτούντες άσυλο που καταγράφηκαν στο Μαυροβούνιο ήταν περίπου 900, κυρίως από τη Συρία, οι οποίοι βρήκαν προσωρινή στέγη στο Κέντρο Ασύλου, δήλωσε ο Ζέλικο Σόφρανατς, διευθυντής της διοίκησης για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο.

Επεσήμανε, ωστόσο, ότι σημαντικός αριθμός αιτούντων άσυλο (ποσοστό 20-30%) δεν καταγράφεται από το Κέντρο Ασύλου, αλλά απευθύνονται στο υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να εξασφαλίσουν τα κατάλληλα έγγραφα προκειμένου να συνεχίσει το ταξίδι του.
Αυτό ελλοχεύει διάφορους κινδύνους, που σχετίζονται κυρίως με την υγεία και την ασφάλεια. Επίσης, άλλα στοιχεία μπορεί να εισχωρήσουν στους κόλπους τους κι αυτό είναι κάτι που το παρακολουθούν όλες οι χώρες της περιοχής, σημείωσε ο κ. Σόφρανατς.

Σχετικές ειδήσεις