ΚΟΣΜΟΣ

Ανεστάλη η εφαρμογή του «Δουβλίνο 2» για τους πρόσφυγες από τη Γερμανία

Ανεστάλη η εφαρμογή του «Δουβλίνο 2» για τους πρόσφυγες από τη Γερμανία

Την απόφαση να σταματήσει να στέλνει τους Σύρους πρόσφυγες στις χώρες πρώτης εισόδου τους στην Ε.Ε. πήρε η Γερμανία, αναστέλλοντας ουσιαστικά την εφαρμογή του λεγόμενου «Δουβλίνου 2», κανονισμού που προβλέπει αυτό το μέτρο, όπως ανακοίνωσε σήμερα (25/08) η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF).

«Χαιρετίζουμε αυτήν την ενέργεια ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Για την Κομισιόν, αυτό συνιστά μια αναγνώριση του γεγονότος ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε τις χώρες-μέλη που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορά μας μόνες τους να χειριστούν τον μεγάλο αριθμό των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη», σχολίασε από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νατάσα Μπερτό.

«Αυτή είναι η μοναδική περίπτωση (αναστολής της συνθήκης) που γνωρίζουμε», συνέχισε η Μπερτό.

Στον λογαριασμό της στο Twitter η BAMF ανέφερε ότι «επί του παρόντος» και «στην πράξη» δεν εφαρμόζει τις διαδικασίες απέλασης των Σύρων υπηκόων προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το «Δουβλίνο 2» υιοθετήθηκε το 2003 και ορίζει τους κανόνες με βάση τους οποίους θα πρέπει να εξετάζονται οι αιτήσεις για παροχή ασύλου. Ουσιαστικά, επαφίεται στην πρώτη χώρα υποδοχής ενός πρόσφυγα να χειριστεί τη διαδικασία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ζήτησαν χθες μια «ενιαία» στάση της ΕΕ στο ζήτημα των μεταναστευτικών ροών. Σήμερα, σε μια συνάντηση που είχε με πολίτες μιας συνοικίας του Ντούισμπουργκ, η Μέρκελ υποστήριξε ότι η Ευρώπη βρίσκεται «σε μια κατάσταση που δεν είναι αντάξιά της».

Αναφερόμενη στην άφιξη χιλιάδων ανθρώπων που ζητούν άσυλο, η καγκελάριος επανέλαβε ότι θα πρέπει «να στέλνονται πίσω στις πατρίδες τους εκείνοι που δεν έχουν καμία πιθανότητα να τους χορηγηθεί άσυλο», προσθέτοντας:

«Είναι δύσκολο, όμως η Σερβία, η Αλβανία και το Κόσοβο δεν είναι χώρες όπου μαίνεται αυτή τη στιγμή ένας εμφύλιος πόλεμος».

«Αυτοί που έχουν δικαίωμα στο άσυλο, για παράδειγμα οι Σύροι, θα πρέπει να μοιραστούν ισομερώς στην Ευρώπη. Μια χώρα σαν τη Γερμανία, που είναι πιο ισχυρή οικονομικά από τις άλλες, θα πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερο βάρος όμως τρεις-τέσσερις χώρες μόνες τους, σε σύνολο 28, δεν μπορούν να αναλάβουν αυτό το βάρος: δεν είναι αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση που επιθυμούμε», κατέληξε.

Η Μέρκελ πρόκειται να επισκεφθεί αύριο το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στην πόλη Χαϊντενάου της ανατολικής Γερμανίας, το οποίο έγινε στόχος ακροδεξιών διαδηλωτών το Σαββατοκύριακο.

«Η καγκελάριος θα συνομιλήσει με τους πρόσφυγες, τους υπεύθυνους (του κέντρου) και τους εθελοντές που εργάζονται εκεί, καθώς και με τις δυνάμεις ασφαλείας», σημειώνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπός της, Στέφαν Ζάιμπερτ.

Αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη της Μέρκελ σε ξενώνα προσφύγων από την έναρξη της κρίσης.

Σχετικές ειδήσεις