ΚΟΣΜΟΣ

Σου φαίνεται ονειρεμένο αυτό το μέρος; Δες το «μυστικό» του που σκορπά το θάνατο! (photos)

Σου φαίνεται ονειρεμένο αυτό το μέρος; Δες το «μυστικό» του που σκορπά το θάνατο! (photos)

Τον τίτλο της πιο επικίνδυνης λίμνης του πλανήτη διεκδικεί με σοβαρές αξιώσεις η Karachay, στο Νότιο τμήμα των Ουραλίων της Ανατολικής Ρωσίας.

Και πώς όχι άλλωστε όταν ένας επισκέπτης μπορεί να απορροφήσει θανατηφόρα δόση ακτινοβολίας 600 roentgens χαζεύοντας το σπάνιας ομορφιάς τοπίο της περιοχής για λιγότερο από μία ώρα!

Όλα ξεκίνησαν το 1940, όταν το ρωσικό μυστικό εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικών όπλων και αποθήκευσης πλουτωνίου «εγκαταστάθηκε» στην περιοχή, η οποία μάλιστα άνοιξε για το κοινό 50 χρόνια αργότερα με υπογραφή του Μπόρις Γιέλτσιν.
Επιστήμονες έτσι από τη Δύση, μετά από έρευνες στα νερά της Karachay, αλλά και στον αέρα, διαπίστωσαν ότι η περιοχή συγκαταλέγεται εύκολα ανάμεσα στα πιο μολυσμένα μέρη του πλανήτη.

limni2

Ενδεικτικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι έχει παρατηρηθεί 21% αύξηση του καρκίνου στην περιοχή, 25% μείωση στις γεννήσεις, αλλά και 41% αύξηση στα κρούσματα λευχαιμίας.

Δεν θα ήταν μάλιστα καθόλου υπερβολή να πούμε ότι η συγκεκριμένη τοξική λίμνη που εξυπηρετούσε το ρόλο της χωματερής ραδιενεργών απόβλητων, σε συνδυασμό με το μολυσμένο αέρα και χώμα που την περιβάλει, αποτελεί μέχρι σήμερα έναν από τους πιο επικίνδυνους προορισμούς, ικανό να ξεγελάσει με τη φυσική και γαλήνια ομορφιά του -που μαγνητίζει… μέχρι θανάτου- τον ταξιδιώτη.

Σχετικές ειδήσεις