ΚΟΣΜΟΣ

«Έφυγε» ο συγγραφέας του «Awakenings»

«Έφυγε» ο συγγραφέας του «Awakenings»

Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 82 ετών, άφησε ο συγγραφέας και νευρολόγος Όλιβερ Σακς (Oliver Sacks), ο οποίος έγινε διάσημος για τις μελέτες του γύρω από ανθρώπους με νευρολογικές διαταραχές.


Ο Σακς - βρισκόταν στο τελευταίο στάδιο του καρκίνου (μελάνωμα στο μάτι το οποίο έκανε μετάσταση στο συκώτι) - γεννήθηκε στο Λονδίνο και σπούδασε στο Queen’s College της Οξφόρδης.

Από το 1965 εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη και δίδαξε ως κλινικός καθηγητής νευρολογίας τόσο στο Albert Einstein College of Medicine, όσο και στο NYU School of Medicine. Ήταν επίσης τακτικός συνεργάτης του «The New Yorker», του «The New York Review of Books», αλλά και πολλών ιατρικών περιοδικών.

Παράλληλα, δημοσίευσε δέκα βιβλία, που μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες, πουλώντας εκατομμύρια αντίτυπα, ενώ το αυτοβιογραφικό «Awakenings» («Ξυπνήματα», εκδόσεις Καστανιώτη) έγινε δημοφιλή ταινία με τον Ρόμπερτ ντε Νίρο και τον Ρόμπιν Γουίλιαμς.

Μεταξύ των βιβλίων του που κυκλοφορούν στα ελληνικά είναι «Το νησί των τυφλών και τα νησιά των Κυκλάδων», «Ο άνθρωπος που μπέρδεψε τη γυναίκα του με ένα καπέλο», «Μουσικοφιλία», «Βλέποντας φωνές» και «Ένας ανθρωπολόγος στον Άρη» (όλα από τις εκδόσεις Άγρα).

Σχετικές ειδήσεις