ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Θα δεχθεί περισσότερους πρόσφυγες από τη Συρία

Αυστραλία: Θα δεχθεί περισσότερους πρόσφυγες από τη Συρία

Η χώρα που είχε σοκάρει τη διεθνή κοινότητα με την αφίσα που έλεγε ΟΧΙ δε θα κάνετε σπίτι σας την Αυστραλία τώρα λέει ότι θα δεχτεί περισσότερους πρόσφυγες από καταυλισμούς που βρίσκονται στα σύνορα της Συρίας και του Ιράκ και είναι ανοιχτή στην παροχή μεγαλύτερης οικονομικής βοήθειας.Σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Τόνι Άμποτ «Είναι σημαντικό να υπάρξει μία ανθρωπιστική απάντηση, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να υπάρξει μία ισχυρή απάντηση στο ζήτημα της ασφάλειας».

«Υπήρξαμε ανέκαθεν καλοί πολίτες του κόσμου. Πάντα είμασταν και πάντα θα είμαστε...»είπε μεταξύ άλλων ο Άμποτ σε συνέντευξη Τύπου, την οποία επικαλείται η εφημερίδα Sydney Morning Herald.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση πρόκειται να λάβει εντός της εβδομάδας απόφαση για το αν θα συμμετάσχει στις αεροπορικές επιθέσεις κατά των τζιχαντιστών στη Συρία, έχοντας λάβει μέρος στην επιχείρηση στο Ιράκ τον περασμένο χρόνο.

Ο υπουργός Μετανάστευσης Πίτερ Ντάτον θα μεταβεί στη Γενεύη όπου θα έχει συνάντηση με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για να συζητήσουν για την μορφή που θα λάβει η περαιτέρω βοήθεια την οποία θα μπορούσε να προσφέρει η Αυστραλία.

Ενώ επέδειξε προθυμία να δεχτεί περισσότερους πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ, ο Άμποτ αρνήθηκε να πει αν ο συνολικός αριθμός προσφύγων που θα δεχτεί η χώρα του (επί του παρόντος ανέρχεται σε 14.000 ανθρώπους) θα αυξηθεί ή αν θα κλείσει η πόρτα σε πρόσφυγες που προέρχονται από άλλες χώρες του κόσμου.

Η αυστηρή στάση που τηρεί η Αυστραλία σε σχέση με τους αιτούντες άσυλο, είπε ο Άμποτ, έχει σταματήσει το δουλεμπόριο στη χώρα κι έχει δημιουργήσει περισσότερες θέσεις σε χώρους φιλοξενίας για όσους έχουν πραγματική ανάγκη.

Η μεταναστευτική πολιτική της Αυστραλίας δέχτηκε σφοδρή κριτική την Πέμπτη σε άρθρο της εφημερίδας New York Times. Η εφημερίδα χαρακτήρισε την πολιτική που ακολουθεί η χώρα στέλνοντας πίσω απ΄όπου ξεκίνησαν τα πλοιάρια με τους πρόσφυγες απάνθρωπη, αμφιβόλου νομιμότητας και εντυπωσιακά αντίθετη με την παράδοση που έχει η Αυστραλία στην υποδοχή ανθρώπων, οι οποίοι εγκαταλείπουν εμπόλεμες χώρες ή χώρες όπου υφίστανται διώξεις.