ΚΟΣΜΟΣ

Η ιστορία της οικογένειας του μικρού Αϊλάν, όπως τη διηγείται ο θείος του (photos)

Η ιστορία της οικογένειας του μικρού Αϊλάν, όπως τη διηγείται ο θείος του (photos)

Kανείς δε μπορούσε να ζήσει στο Κομπανί, λέει σε αποκλειστική συνέντευξη που δημοσιεύει η Daily Mail ο αδερφός του τραγικού πατέρα του Αϊλάν.Ο Μοχάμεντ αδερφός του Αμπντουλάχ Κουρντί βρίσκεται σε έναν καταυλισμό προσφύγων στη Γερμανία και περιγράφει την ιστορία της τραγικής οικογένειας αλλά και όσα έχει ζήσει ο συριακός λαός τα τελευταία χρόνια.

Όπως αναφέρει ο Αμπντουλάχ συνελήφθη κρατήθηκε και βασανίστηκε από την κυβέρνηση Ασάντ. Όταν απελευθερώθηκε πήρε την οικογένειά του από τη Δαμασκό όπου έμεναν και εγκαταστάθηκαν στο Κομπανί.
Η έλευση των τζιχαντιστών όμως ήταν το τέλος για τις ελπίδες τους για μια ήρεμη ζωή.

Όπως λέει ο Μοχάμεντ όλοι άρχισαν να φεύγουν και να περνάνε στην Τουρκία, ήταν αδύνατον να συνεχίσεις να ζεις εκεί. Όταν η πόλη απελευθερώθηκε τα σπίτια ξαναχτίστηκαν αλλά η αισιοδοξία δεν κράτησε πολύ.

Η νέα επίθεση άφησε πίσω της μόνο νεκρούς και ερείπια. Πολλά μέλη της οικογένειάς μας σκοτώθηκαν τότε, λέει. Γυναίκες, παιδιά και γέροι συγγενείς μας.

Όταν μπήκαν στην πόλη οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, λέει 30 μέλη της οικογένειάς μου σφαγιάστηκαν. Δεν τους πυροβόλησαν. Τους αποκεφάλισαν.

Η Ριχάν, η γυναίκα του Αμπντουλάχ και μητέρα του μικρού Αϊλάν έχασε τον πατέρα της, τα ανίψια της όλοι πυροβολήθηκαν από τους τζιχαντιστές μέσα στα σπίτια τους.

Η κηδεία στο Κομπανί

Ο τραγικός πατέρας επέστρεψε στη Συρία για να θάψει την οικογένειά του. Όπως είπε ο ίδιος δεν έχει πια νόημα να προσπαθήσει να ξεκινήσει μια νέα ζωή στον Καναδά όπου τελικά του προσφέρθηκε βίζα.

kobani

Γύρισε πίσω στο Κομπανί και θα μείνει εκεί. Ποιος όμως φταίει για το ξεκλήρισμα μιας ολόκληρης οικογένειας;

Αυτήν την ερώτηση απηύθυνε η Daily Mail στον αδερφό του. Η απάντησή του ήταν «οι Τούρκοι. Αυτοί θα έπρεπε να κάνουν κάτι για να σταματήσουν τους διακινητές να δρουν ελεύθερα στις ακτές τους». Ο ίδιος έφθασε στη Γερμανία περπατώντας όπως πολλοί πρόσφυγες. Καθημερινά πεθαίνουν άνθρωποι στο δρόμο, είπε. Κάποιος πρέπει να κάνει κάτι επιτέλους.

Σχετικές ειδήσεις