ΚΟΣΜΟΣ

Γιούνκερ για τους πρόσφυγες: Έφθασε η ώρα της ειλικρίνειας στην Ευρώπη

Γιούνκερ για τους πρόσφυγες: Έφθασε η ώρα της ειλικρίνειας στην Ευρώπη

«Έφθασε η ώρα της ειλικρίνειας στην Ευρώπη» είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην έναρξη της ομιλίας του ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, καλώντας σε θέσπιση υποχρεωτικού σχήματος ανακατανομής 120.000 προσφύγων σε όλη την ΕΕ.

«Δεν είναι η ώρα για φόβο, αλλά για θαρραλέα μέτρα», δήλωσε, τονίζοντας παράλληλα ότι το σύστημα Σένγκεν δεν θα καταργηθεί κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν προανήγγειλε συνολικό πακέτο για τις αρχές του 2016, που θα θεσμοθετεί επίσης μέτρα για νόμιμη μετανάστευση. Στους άξονες αυτές προστίθενται μέτρα για αντιμετώπιση της κατάστασης στη Λιβύη και της κρίσης στην Συρία.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση, χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη και περισσότερη Ένωση» τόνισε ο κ. Γιούνκερ στην ομιλία του στο Στρασβούργο, αναφερόμενος στο προσφυγικό ζήτημα, και πρόσθεσε απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές:

«Πρέπει να αλλάξει και πρέπει εμείς να το κάνουμε τώρα. Πρέπει και εσείς να τιμήσετε την εντολή που πήρατε από τους Ευρωπαίους», υπογράμμισε, λέγοντας πως η ΕΕ οφείλει να αποδεχθεί όσους ψάχνουν καταφύγιο από πολέμους.

«Αν εσείς αναγκαζόσασταν να πάρετε το παιδί σας στα χέρια και να φύγετε, τι θα κάνατε;» συνέχισε ο κ. Γιούνκερ. «Κανένα τείχος δεν θα σας εμπόδιζε».

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε στην Ολομέλεια του ΕΚ τη δημιουργία ενός δεύτερου Κατεπείγοντος Μηχανισμού Μετεγκατάστασης.

Αυτός ο δεύτερος Μηχανισμός θα αφορά στην μετεγκατάσταση 120.000 επιπλέον προσφύγων που θα προστεθούν στις πρώτες προβλεπόμενες 40.000 προσφύγων.

Η Βρετανία, η Δανία και η Ιρλανδία έχουν εξαιρεθεί από την εφαρμογή των ευρωπαϊκών πολιτικών που σχετίζονται με τα θέματα αυτά και δεν περιλαμβάνονται στις χώρες όπου προτείνεται μετεγκατάσταση προσφύγων.

«Είναι σαφές ότι τα κράτη-μέλη σαν την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία δεν μπορούν να μείνουν μόνες στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Στόχος η δημιουργία ενός διαρθρωμένου συστήματος μετεγκατάστασης» δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

«Η πρώτη προτεραιότητα είναι και πρέπει να είναι η προσφυγική κρίση» είπε ο κ. Γιούνκερ, αναφέροντας ότι οι «αριθμοί είναι εντυπωσιακοί, και σε κάποιους προκαλούν φόβο. Όμως δεν είναι η ώρα για φόβο, αλλά για θαρραλέα μέτρα».

«Η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης είναι ζήτημα ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ιστορικής δικαιοσύνης» ανέφερε.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε ακόμα ότι η αναζήτηση καταφυγίου από πολέμους και σκληρά καθεστώτα είναι εγγεγραμμένη στην πρόσφατη ιστορία της ΕΕ, κάνοντας μια μικρή ιστορική αναδρομή.

«Ξεχάσαμε ότι μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο, 60 εκατομμυρία άνθρωποι έγιναν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ευρώπη; Εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να γνωρίζουμε και δεν πρέπει να ξεχνούμε πως η παροχή ασύλου είναι από τις σημαντικότερες αξίες στο Διεθνές Δίκαιο» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ η Ευρώπη «αντιπροσωπεύει ένα μέρος ελπίδας και ένα λιμάνι σταθερότητας για όσους διαφεύγουν από τον πόλεμο». «Εδώ είναι μέρος ειρήνης, και για αυτό θα πρέπει να είμαστε υπερήφανοι, κι όχι φοβισμένοι».

«Ευρώπη είναι ο φούρναρης στην Κω που δίνει ψωμί στους πεινασμένους πρόσφυγες, Ευρώπη είναι οι άνθρωποι που υποδέχονται τους πρόσφυγες στον σταθμό του Μονάχου», είπε.

«Είναι αλήθεια ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να στεγάσει όλη τη δυστυχία του κόσμου», συνέχισε, «αλλά ας είμαστε ειλικρινείς: Ο αριθμός όσων έχει έρθει φτάνει μόλις 0,11% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ» πρόσθεση, κάνοντας τη σύγκριση με το Λίβανο, όπου τα επίπεδα είναι κατά πολύ υψηλότερα.

«Όσο υπάρχει πόλεμος στη Συρία και τη Λιβύη, δεν θα σταματήσουν να έρχονται πρόσφυγες», είπε.

«Μπορούμε να χτίσουμε τείχη και φράχτες, όμως φανταστείτε να ήσασταν εσείς στη θέση των προσφύγων που προσπαθούν να διαφύγουν με τα παιδιά τους από τη βαρβαρότητα: Κανένα τείχος, κανένας φράχτης, κανένα σύνορο δεν θα σας σταματήσει» είπε.

Όπως αναμενόταν ο πρόεδρος της Κομισιόν κάλεσε σε σύστημα ανακατανομής 120.000 προσφύγων σε όλες τις χώρες της ΕΕ. «Και αυτό πρέπει να γίνει σε υποχρεωτική βάση» τόνισε, υπογραμμίζοντας το κρισιμότερο σημείο των προτάσεων.

Αναφερόμενος επίσης σε επιφυλάξεις που έχουν εκφράσει ορισμένες φωνές κυρίως στην ανατολική Ευρώπη για το ζήτημα της θρησκείας, ο Γιούνκερ ανέφερε: «Δεν διαλέγουμε μεταξύ μουσουλμάνων, χριστιανών ή εβραίων, η ήπειρος αυτή έχει πολύ άσχημη εμπειρία στη "διαλογή" βάσει θρησκείας». «Δεν υπάρχει θρησκεία, φιλοσοφία, ή πεποίθηση όταν πρόκειται στη διάσωση προσφύγων, είναι άνθρωπο» είπε.

Μαζί με το σχήμα ανακατανομής, ο Γιούνκερ κάλεσε επίσης σε αλλαγή του συστήματος ασύλου.

Μέρος του είναι και η αλλαγή του καθεστώτος βαλκανικών χωρών σε χώρες «ασφαλούς προέλευσης» -κάτι που τόνισε ότι δεν θα αποκλείει αυτόματα την παροχή ασύλου, αλλά και θα συνδεθεί με την προοπτική ένταξης.

Ακολουθεί πίνακας με την προτεινόμενη κατανομή των προσφύγων ανά χώρα:

Αυστρία 3.640
Βέλγιο 4.564
Βουλγαρία 1.600
Γαλλία 24.031
Γερμανία 31.443
Εσθονία 373
Ισπανία 14.931
Κροατία 1.064
Κύπρος 274
Λετονία 526
Λιθουανία 780
Λουξεμβούργο 440
Μάλτα 133
Ολλανδία 7.214
Πολωνία 9.287
Πορτογαλία 3.074
Ρουμανία 4.646
Σλοβακία 1.502
Σλοβενία 631
Σουηδία 4.469
Τσεχία 2.978
Φινλανδία 2.398

ΣΥΝΟΛΟ 120.000

Τι είπε για την ελληνική κρίση χρέους

Αναφερόμενος στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε πως «η συζήτηση ήταν εντατική και πολύ δύσκολη».

Όπως υποστήριξε η Κομισιόν δέχθηκε επικρίσεις από χώρες της ΕΕ για τη στάση της στο ζήτημα, ενώ όσον αφορά τις σχέσεις των Βρυξέλλων με την Αθήνα, ο Γιούνκερ είπε ότι «εξήγησε στον έλληνα πρώην πρωθυπουργό πως και οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχουν δημοκρατική νομιμοποίησης».

«Η Κομισιόν εμπλέκεται πολύ στενά στην αναζήτηση λύσης» τόνισε. «Για εμάς, δεν ήταν επιλογή η αποτυχία. Για εμάς, ήταν πολύ σημαντικό να πούμε καθαρά ότι το Grexit δεν ήταν λύση».

«Είπα στον κ. Τσίπρα ότι αυτό δεν σήμαινε πως η Ελλάδα θα διασωζόταν με κάθε κόστος. Έπρεπε να του καταστήσω σαφές πως το Grexit ήταν πιθανότητα, αλλά όχι επιλογή» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον Γιούνκερ η κρίση δεν έχει τελειώσει και θα τελειώσει όταν μειωθεί η ανεργία.

Μιλώντας για τις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία για το καθεστώς παραμονής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο προέδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκανε λόγο για μία «δίκαιη συμφωνία». Υπογράμμισε ωστόσο ότι πρέπει να διατηρηθούν οι βασικές ελευθερίες, ανάμεσά τους και η εργασιακή κινητικότητα.

Στην ετήσια γραπτή δήλωση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Γιούνκερ περιλαμβάνει ανάμεσα στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ένωση «την επίτευξη δίκαιης συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο μίας Ευρωπαϊκής Ενωσης προσηλωμένης στις τέσσερις ελευθερίες της ενιαίας αγοράς και τις κοινές αξίες που μοιράζονται και οι 28 χώρες».

Σχετικές ειδήσεις