ΚΟΣΜΟΣ

Βουλγαρία: Υπό όρους οι υπερπτήσεις ρωσικών αεροσκαφών προς τη Συρία

Βουλγαρία: Υπό όρους οι υπερπτήσεις ρωσικών αεροσκαφών προς τη Συρία

Η Βουλγαρία θα επέτρεπε υπερπτήση ρωσικού αεροσκάφους με προορισμό τη Συρία, αν η Μόσχα συμφωνούσε να ελεγχθεί το φορτίο σε βουλγαρικό αεροδρόμιο, δήλωσε σήμερα ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών, Ντανιέλ Μίτοφ.

Ο κ. Μίτοφ προέβη στη συγκεκριμένη δήλωση, μία μέρα μετά την άρνηση του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας να εκδώσει άδειες για πτήσεις, μέσω του βουλγαρικού εναέριου χώρου, ρωσικών στρατιωτικών μεταγωγικών αεροσκαφών από τη Ρωσική Ομοσπονδία προς τη Συρία, την περίοδο από 1-24 Σεπτεμβρίου 2015.

Η εκπρόσωπος του βουλγαρικού υπουργείου Εξωτερικών, Μπετίνα Γιότεβα δήλωσε στο βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων BTA ότι υπάρχουν πληροφορίες, που παρέχουν στη Βουλγαρία λόγους να αμφιβάλλει για την ορθότητα των πληροφοριών που αναφέρονται στο αίτημα σχετικά με τον σκοπό των πτήσεων και το μεταφερόμενο φορτίο.

Ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι το υπουργείο θα εξηγήσει τους λόγους για την απόφασή του στη ρωσική πλευρά, όταν ζητηθεί εξήγηση.

Ο κ. Μίτοφ υπενθύμισε αποφάσεις του 2011 και του 2012 του Συμβουλίου της ΕΕ, τους περιορισμούς που επέβαλε η ΕΕ στην παροχή ορισμένων προϊόντων και υπηρεσιών στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ. «Κάθε κράτος μέλος έχει την υποχρέωση να εφαρμόσει τις αποφάσεις αυτές, όταν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για να πιστέψουμε, όπως συμβαίνει τώρα, ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ του δηλωθέντος και του πραγματικού σκοπού των πτήσεων. Αυτός είναι ο λόγος που αρνηθήκαμε να εκδώσουμε άδειες διέλευσης" δήλωσε ο κ. Μίτοφ.

Σχετικές ειδήσεις