ΚΟΣΜΟΣ

Η Επιτροπή πρότεινε τη μετεγκατάσταση επιπλέον 120.000 προσφύγων σε άλλα κράτη - μέλη

Η Επιτροπή πρότεινε τη μετεγκατάσταση επιπλέον 120.000 προσφύγων σε άλλα κράτη - μέλη

Τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, πρότεινε σήμερα (9/9/2015) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το μέτρο αυτό για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, έρχεται να προστεθεί στην πρόταση για μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων που είχε ήδη παρουσιάσει η Επιτροπή τον περασμένο Μάιο, αυξάνοντας το συνολικό προτεινόμενο αριθμό προσφύγων προς μετεγκατάσταση από τις πρώτες χώρες εισόδου σε 160.000.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή προτείνει τη μετεγκατάσταση συνολικά 66.400 προσφύγων από την Ελλάδα (50.400 βάσει της σημερινής πρότασης της Επιτροπής και 16.000 βάσει της πρότασης του Μαΐου). Επίσης, προτείνει τη μετεγκατάσταση συνολικά 39.600 προσφύγων από την Ιταλία και 54.000 προσφύγων από την Ουγγαρία. Οι μηχανισμοί επείγουσας μετεγκατάστασης προσφύγων που προτείνει η Επιτροπή, θα πρέπει να εγκριθεί από το έκτακτο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων για τη μετανάστευση που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες (με ειδική πλειοψηφία) και σε διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Αν υπάρχει μια περίπτωση όπου θα έπρεπε να εκδηλωθεί η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, είναι το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης. Είναι καιρός να επιδείξουμε συλλογικό θάρρος και να δώσουμε τώρα αυτή την ευρωπαϊκή απάντηση», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο οποίος κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ να συμμετάσχουν σε αυτήν την προσπάθεια.

Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, η μετεγκατάσταση προσφύγων θα πραγματοποιηθεί βάσει αντικειμενικών και μετρήσιμων κριτηρίων (40% του μεγέθους του πληθυσμού, 40% του ΑΕΠ, 10% του μέσου αριθμού προηγούμενων αιτήσεων ασύλου, 10% του ποσοστού ανεργίας). Επίσης, η Επιτροπή προτείνει την οικονομική στήριξη των κρατών-μελών που θα συμμετάσχουν στην προσπάθεια αυτή, με 780 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου ποσοστού προχρηματοδότησης 50%, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι κυβερνήσεις σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο έχουν τα μέσα για να ενεργούν ταχύτατα.

Εξάλλου, η Επιτροπή προτείνει ένα μόνιμο μηχανισμό μετεγκατάστασης για όλα τα κράτη-μέλη, ο οποίος θα μπορεί να ενεργοποιηθεί ανά πάσα στιγμή για να βοηθά κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ που αντιμετωπίζει καταστάσεις κρίσης και ακραίων πιέσεων στο σύστημα ασύλου του, ως αποτέλεσμα μεγάλης και δυσανάλογης εισροής πολιτών τρίτων χωρών. Οι εν λόγω μελλοντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης θα καθορίζονται από την Επιτροπή με βάση τον κατά κεφαλήν αριθμό αιτήσεων ασύλου κατά το τελευταίο εξάμηνο, καθώς και τον αριθμό των παράτυπων διελεύσεων συνόρων κατά το τελευταίο εξάμηνο.

Επίσης, η Επιτροπή προτείνει τη θέσπιση ενός κοινού καταλόγου ασφαλών χωρών καταγωγής. Ο κατάλογος αυτός θα επιτρέπει την ταχύτερη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου από μετανάστες οι οποίοι κατάγονται από χώρες που θεωρούνται ασφαλείς σε όλη την ΕΕ και την ταχύτερη επιστροφή στη χώρα τους, σε περίπτωση που αξιολογηθεί ότι δεν έχουν δικαίωμα ασύλου. Έπειτα από συζητήσεις με τα κράτη-μέλη, η Επιτροπή προτείνει να προστεθούν στον κατάλογο αυτόν η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η ΠΓΔΜ, το Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο, η Σερβία και η Τουρκία.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η εξωτερική διάσταση της προσφυγικής κρίσης. Για το λόγο αυτό καταβάλλονται νέες προσπάθειες για τη στήριξη διπλωματικών πρωτοβουλιών και την εξεύρεση πολιτικών λύσεων στις συγκρούσεις στη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη. Η ΕΕ παρέχει συνδρομή στον πληθυσμό της Συρίας –ιδίως στους εκτοπισμένους στο εσωτερικό της χώρας– και οικονομική στήριξη στις γειτονικές χώρες που φιλοξενούν τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων από τη Συρία, όπως στην Ιορδανία, τον Λίβανο και την Τουρκία. Μέχρι στιγμής, έχουν «κινητοποιηθεί» 3,9 δισ. ευρώ για τον σκοπό αυτό.

Τέλος, η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία ενός Ταμείου έκτακτης ανάγκης, ύψους 1,8 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της παράτυπης μετανάστευσης στην Αφρική. Στόχος είναι να βελτιωθεί η σταθερότητα και να αντιμετωπιστούν τα βαθύτερα αίτια των παράτυπων μεταναστευτικών ροών στις περιοχές του Σαχέλ, της Λίμνης Τσαντ, του Κέρατος της Αφρικής και της Βόρειας Αφρικής. Η Επιτροπή δηλώνει ότι θα στηρίξει τις εν λόγω περιοχές με σκοπό να αναπτύξουν καλύτερες κοινωνικοοικονομικές ευκαιρίες και πολιτικές διαχείρισης της μετανάστευσης. Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει από τα κράτη-μέλη να συνεισφέρουν επίσης και να ανταποκριθούν στις φιλοδοξίες της. Η Ισπανία, τονίζεται για παράδειγμα, έχει ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή της.

Σχετικές ειδήσεις