ΚΟΣΜΟΣ

Αλ Κάιντα: Παράνομο το Ισλαμικό Κράτος, αλλά θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε!

Αλ Κάιντα: Παράνομο το Ισλαμικό Κράτος, αλλά θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε!

Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα Αϊμαν αλ Ζαουάχρι απέρριψε σήμερα την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και τον ηγέτη της Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι χαρακτηρίζοντάς τους παράνομους αλλά άφησε να εννοηθεί ότι οι άνδρες της θα πολεμούσαν στο πλευρό των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους εναντίον του συνασπισμού των χωρών της Δύσης στο Ιράκ και τη Συρία εφόσον απαιτούνταν.

Σε ένα ηχογραφημένο μήνυμα που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, ο Ζαουάχρι λέει: «δεν αναγνωρίζουμε αυτό το χαλιφάτο».

Δεν έχει ξεκαθαριστεί πότε έγινε η ηχογράφηση ωστόσο οι αναφορές που κάνει σε συγκεκριμένα γεγονότα καταδεικνύουν ότι ενδεχομένως έγινε πριν από 8 μήνες.

Παρά την αντιπαλότητα μεταξύ της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους, ο Ζαουάχρι υπονοεί ότι ενδεχομένως υπάρχει περιθώριο για συνεργασία μεταξύ των εξτρεμιστικών οργανώσεων όταν πρόκειται για τον πόλεμο εναντίον της Δύσης.

«Παρά τα μεγάλα σφάλματα (του Ισλαμικού Κράτους), εάν βρισκόμουν στο Ιράκ ή τη Συρία θα συνεργαζόμουν με εκείνους προκειμένου να σκοτώσουμε τους σταυροφόρους και τους κοσμικούς και τους Σιίτες αν και δεν αναγνωρίζω τη νομιμότητα του καθεστώτος τους, διότι αυτό το θέμα είναι μεγαλύτερης σημασίας» τόνισε.

Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα δεν αποκάλυψε τις προθέσεις του προβαίνοντας στα παραπάνω σχόλια. Ωστόσο, όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, με τις δηλώσεις αυτές φαίνεται να υπαινίσσεται ότι θα μπορούσε να υπάρξει κάποιας μορφής συμφιλίωση.