ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Το λάθος που στοίχισε δώδεκα ζωές

Αίγυπτος: Το λάθος που στοίχισε δώδεκα ζωές

Με τη ζωή τους πλήρωσαν 12 άτομα, Μεξικανοί τουρίστες και Αιγύπτιοι πολίτες το τραγικό λάθος αστυνομικών και στρατιωτών, οι οποίοι κατά τη διάρκεια αντιτρομοκρατικής εφόδου εναντίον τζιχαντιστών στη περιοχή Ουάχατ της Δυτικής Ερήμου, «γάζωσαν» με σφαίρες τα οχήματά τους.

Το ατυχές αυτό περιστατικό ανάγκασε το αιγυπτιακό υπουργείο Τουρισμού να ξεκινήσει έρευνα για τις συνθήκες θανάτου των Μεξικανών τουριστών. «Τα οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν από τους τουρίστες δεν είχαν τουριστικές άδειες, ενώ και η εταιρεία που τα διαχειριζόταν δεν είχε άδεια για ξεναγήσεις», δήλωσε εκπρόσωπός του.

Η δυτική έρημος, δημοφιλής τουριστικός προορισμός, είναι επίσης γνωστή ως ένα από τα κρησφύγετα τζιχαντιστικών οργανώσεων, μεταξύ τους το παρακλάδι στην Αίγυπτο του Ισλαμικού Κράτους, που διαπράττει πολλές επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας σε όλη τη χώρα.

«Οι κοινές δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού, οι οποίες καταδίωκαν τρομοκράτες στην Ουάχατ, μέσα στη δυτική έρημο, άνοιξαν πυρ κατά λάθος εναντίον τεσσάρων ημιφορτηγών που μετέφεραν Μεξικανούς τουρίστες. Δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 10 τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους οι Μεξικανοί τουρίστες και Αιγύπτιοι ξεναγοί που τους συνόδευαν», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με το οποίο τα θύματα βρίσκονταν σε περιοχή όπου η είσοδος δεν επιτρέπεται στους τουρίστες.

Το υπουργείο δεν διευκρινίζει τον αριθμό των Μεξικανών που σκοτώθηκαν, τις εθνικότητες όλων των θυμάτων ή τι είδους όπλο έπληξε τα αυτοκίνητα.

Το μεξικανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε γρήγορα τον θάνατο τουλάχιστον δύο μεξικανών τουριστών, προσθέτοντας ότι ακόμη πέντε Μεξικανοί που τραυματίστηκαν στην επίθεση νοσηλεύονται σε νοσοκομείο στο Κάιρο, σε σταθερή κατάσταση.

Ανακοίνωσε επίσης ότι στέλνει τη Ρέινα Τόρες Μεντίβιλ, γενική διευθύντρια της υπηρεσίας Προστασίας των Μεξικανών στο Εξωτερικό για να συμπαρασταθεί στις οικογένειες των θυμάτων στην Αίγυπτο.

Ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο καταδίκασε την επίθεση σε μήνυμά του στο Twitter, καλώντας το Κάιρο να διενεργήσει «ενδελεχή έρευνα».

Η αχανής δυτική έρημος εκτείνεται από τα περίχωρα του Καΐρου έως τα σύνορα της Λιβύης. Είναι αδύνατο επί του παρόντος να εντοπιστεί ακριβώς ο τόπος του δράματος, καθώς πολλές τοποθεσίες της τεράστιας αυτής περιοχής ονομάζονται Ουάχατ.

Οι Μεξικανοί τουρίστες μετέβαιναν στη Μπαχαρίγια, μια από τις πιο δημοφιλείς οάσεις για τους ξένους επισκέπτες στη δυτική έρημο της Αιγύπτου ή Λιβυκή έρημο.

Το απόγευμα, οι τζιχαντιστές του ΙΚ στην Αίγυπτο είχαν δηλώσει σε προκήρυξή τους ότι «αντιστάθηκαν σε μια στρατιωτική επιχείρηση στη δυτική έρημο» την Κυριακή και «έτρεψαν σε φυγή στοιχεία του στρατού», χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Την ίδια ώρα, η Αίγυπτος θα ζητεί στο εξής πρόσθετα έγγραφα για την ασφάλεια από ταξιδιώτες που φθάνουν στη χώρα από το Μαρόκο, την Αλγερία και την Τυνησία στο πλαίσιο των μέτρων καταπολέμησης της τρομοκρατίας, σύμφωνα με αξιωματούχο του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών που δεν κατονομάζεται.

Πολίτες από τις τρεις βορειοαφρικανικές χώρες θα πρέπει να έχουν θεώρηση του διαβατηρίου τους και να φέρουν ειδικά έγγραφα για την ασφάλεια. Στόχος του μέτρου αυτού είναι να αποτρέψει τη ροή τρομοκρατικών στοιχείων από το Μάγρεμπ.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι θα υπάρχουν εξαιρέσεις για τα τουριστικά γκρουπ 10 ή και περισσότερων ατόμων.

Σχετικές ειδήσεις