ΚΟΣΜΟΣ

Προσφυγική κρίση: Προσωρινή ανακούφιση για Ελλάδα-Ιταλία, αλλά η αβεβαιότητα παραμένει

Προσφυγική κρίση: Προσωρινή ανακούφιση για Ελλάδα-Ιταλία, αλλά η αβεβαιότητα παραμένει

ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΖΗΤΑ Η ΕΥΡΩΠΗ ΜΕ ΤΑ ΚΡΑΤΗ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΑ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΣΟΣΤΩΣΕΙΣ

Η απόφαση του Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων προβλέπει την καθιέρωση προσωρινού και κατ' εξαίρεση μηχανισμού μετεγκατάστασης προσφύγων από τις δύο συγκεκριμένες χώρες σε άλλα κράτη-μέλη και πρόκειται να ανακουφίσει τη χώρα μας αλλά και τη γειτονική Ιταλία. Αφορά, δε, πρόσφυγες που έχουν φθάσει ή θα φθάσουν σε Ιταλία και Ελλάδα από τις 15 Αυγούστου 2015 έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2017.

Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί αν δεν υπάρξει ειλικρινής συνεργασία μέσα στους κόλπους της Ε.Ε.. Διότι από τη στιγμή που η Γερμανία κλείνει τα σύνορά της, οι Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία αρνούνται κάθε συζήτηση για την πρόταση της Κομισιόν για τις ποσοστώσεις μεταφοράς προσφύγων και η Ουγγαρία επίσης κλείνει τα σύνορα με τη Σερβία και τμήμα του εναέριου χώρου της, η επόμενη μέρα θα ξημερώσει με την Ελλάδα και την Ιταλία να μαστίζονται από το επόμενο μεγάλο κύμα μετανάστευσης, αν ακολουθήσουν κι άλλες χώρες την πολιτική «κλεισίματος συνόρων».

Αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς ότι βάσει των προβλέψεων το πρόβλημα θα «διογκωθεί» από τη στιγμή που ο πόλεμος στη Συρία μαίνεται και οι πολίτες της χώρας που ψάχνουν κατά χιλιάδες μια ειρηνική «στέγη» θα αυξηθούν δραματικά στο εγγύς μέλλον, αντιλαμβάνεται ότι μια Ευρώπη που μαστίζεται από διαφωνίες σε τόσο σημαντικά ζητήματα, δεν μπορεί παρά να μεταφέρει ξανά το πρόβλημα σε δύο μέλη της.

Όχι ότι αυτό είναι χειρότερο από την απάθειά της σε όσα συμβαίνουν στη Συρία εδώ και τέσσερα χρόνια...

Σχετικές ειδήσεις