ΚΟΣΜΟΣ

Χιλή: Μεγάλος σεισμός 8,3 Ρίχτερ

Χιλή: Μεγάλος σεισμός 8,3 Ρίχτερ

Πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 8,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (σύμφωνα με το αμερικάνικο USGS), σημειώθηκε στις 19:54 τοπική ώρα (01:54 ώρα Ελλάδος), σε υποθαλάσσια περιοχή, κοντά στις ακτές της κεντρικής Χιλής - 5 νεκροί ενώ 1 εκατ. άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, λόγω του συναγερμού για τσουνάμι στις ακτές της χώρας.

Το ακριβές επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 228χλμ. βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Σαντιάγκο, 46χλμ. δυτικά της πόλης Ιλλαπέλ και 68χλμ. βορειοδυτικά της πόλης Σαλαμάνκα.

Το εστιακό βάθος τους σεισμού υπολογίζεται στα 12,5χλμ. σύμφωνα με το USGS.

Οκτώ περίπου ώρες μετά το χτύπημα του σεισμού, οι αρχές έχουν προχωρήσει σε αναθεώρηση του κινδύνου για τσουνάμι, ωστόσο ακόμα υπάρχει πιθανότητα δημιουργίας μεγάλων κυμάτων στις ακτές της Χιλής και του Περού, της Χαβάης, της Καλιφόρνιας, και της Νέας Ζηλανδίας, σύμφωνα με το παρατηρητήριο τσουνάμι του Ειρηνικού Ωκεανού.

Νωρίτερα, αναφορές έγιναν για κύματα ύψους έως και 4,5 μέτρα σε ορισμένες περιοχές της Χιλής.

energynuskyv

CPEMbWGUEAAcsgS.jpg large copy

Όπως έγινε γνωστό 5 άτομα έχασαν τη ζωή τους, ενώ τουλάχιστον 1 εκατ. κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, καθώς το ύψος κύματος του τσουνάμι που έπληξε την πόλη Κοκίμπο έφτασε τα 4,5 μέτρα με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές πλημμύρες σε σπίτια και δρόμους της πόλης.

CPEON4EWoAAmqid
CPELbqaWUAAYMFw
CPEQ5HxWUAAiZJI

Ο σεισμός, που αρχικά ανακοινώθηκε ότι είχε μέγεθος 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ από το Σεισμολογικό Ινστιτούτο της Χιλής έγινε σύμφωνα με αναφορές κατοίκων αισθητός και στην πρωτεύουσα της Αργεντινής, το Μπουένος Άιρες, με την απόσταση από το επίκεντρο να είναι περίπου 1.110χλμ!

CPEl99AUAAAwYiD

Δεν αποκλείουν μεγαλύτερο σεισμό οι σεισμολόγοι!

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη νότια Καλιφόρνια, ο σεισμολόγος, Μαρκ Σίμονς, δήλωσε ότι οι χώρες που επλήγησαν από το σεισμό πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση, ειδικά αν τα 8,3 Ρίχτερ προμηνύουν έναν μεγαλύτερο σεισμό...

Σκηνές πανικού εκτυλίχθηκαν το αργά το απόγευμα της Τετάρτης (16/9) στην πρωτεύουσα της Χιλής Σαντιάγκο. Κτήρια ταλαντεύτηκαν και οι άνθρωποι έτρεχαν πανικόβλητοι στους δρόμους, όπως άλλωστε κατέγραψαν και οι κάμερες ασφαλείας σε διάφορες περιοχές.

Δείτε στο βίντεο του CNN Χιλής, τα πρώτα πλάνα από το σφοδρό χτύπημα του «Εγκέλαδου».

Νεκροί, τραυματίες και καταστροφές

Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, η αστυνομία της πόλης Ιλλαπέλ επιβεβαιώνει τον θάνατο μίας 25χρονης γυναίκας και τον τραυματισμό 20 ανθρώπων. Οι τρεις είναι σε σοβαρή κατάσταση. Στην πόλη Τονγκόι, υπάρχουν δύο ακόμη νεκροί και δύο άτομα αναζητούνται.
Το δίκτυο CBC κάνει λόγο για καταρρεύσεις πλίνθινων σπιτιών στις ακτές του Ιλλαπέλ, ενώ στις ακτές της Χιλής παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Ακόμα ένα βίντεο την ώρα που η σεισμική δόνηση βρίσκονταν σε εξέλιξη...

Από τη στιγμή που σημειώθηκε ο σεισμός των 8,3 Ρίχτερ, έχουν καταγραφεί 11 μετασεισμοί, άνω των 5,5 Ρίχτερ, με μεγαλύτερο τα 7 Ρίχτερ, στις 20:18 τοπική ώρα, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό EMSC.

Σύμφωνα με τον Guardian, αυτός είναι ο ισχυρότερος σεισμός στην Χιλή από τον Φεβρουάριο του 2010 όταν περισσότεροι από 500 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους. Τα χτυπήματα του Εγκέλαδου δεν είναι σπάνια στην χώρα της Λατινικής Αμερικής. Η Χιλή βρίσκεται πάνω στο λεγόμενο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» στον Ειρηνικό Ωκεανό, μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή όπου τεκτονικές πλάκες τέμνονται δημιουργώντας ηφαίστεια και προκαλώντας μεγάλο αριθμό σεισμικών δονήσεων.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τα νερά από το τσουνάμι που "χτύπησε" την πόλη Κονκόν.

Σχετικές ειδήσεις